Al het nieuws

Van onze redactie
New York - De aandelenbeurzen in New York schommelden gisteren rond de slotstanden van de voorgaande dag. Beleggers verwerkten onverwacht sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die de kans op een snelle renteverhoging in de VS lijken te vergroten. Ook worden de kwartaalresultaten van onder meer Walt Disney en Kraft Heinz gewogen.
Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent in de plus op 17.877 punten. De brede S&P 500 ging 0,2 procent omlaag naar 2.095 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,2 procent naar 5.136 punten.
Voorbeurs werd gemeld dat er vorige maand per saldo 271.000 banen zijn gecreëerd in de VS. Dat waren er veel meer dan door economen was voorspeld. De sterke groei van de werkgelegenheid kan de Federal Reserve ertoe zetten de rente in de VS volgende maand voor het eerst sinds 2006 te verhogen.
Het banenrapport had vooral een forse uitwerking op de valuta- en de obligatiemarkt. De waarde van de dollar trok aan, wat werd weerspiegeld in een daling van de euro. Die was vrijdagavond 1,0745 dollar waard, tegen circa 1,09 dollar eerder op de dag. De rente op Amerikaanse staatsobligaties liep stevig op.
Banken hoorden bij de winnaars op Wall Street, aangezien beleggers erop rekenen dat een hogere rente goed is voor de winstgevendheid van financiële ondernemingen. De Dow Jones werd aangevoerd door Goldman Sachs en JPMorgan Chase, die 3 tot 4 procent wonnen.
Walt Disney volgde met een plus van 2,3 procent. Het entertainmentbedrijf meldde donderdag nabeurs dat het boekjaar 2014/2015, waarin het zestigjarige jubileum van het concern centraal stond, is afgesloten met een recordwinst.
Kraft Heinz leverde 4,5 procent in. Het voedingsmiddelenbedrijf incasseerde in het eerste kwartaal sinds de fusie van Kraft Foods en ketchupmaker H.J. Heinz een omzetdaling, vooral door een dalende vraag naar voorverpakte maaltijden.
Grondstoffenbedrijven deden het slecht, onder meer door de daling van de olieprijs. Oliegiganten ExxonMobil en Chevron stonden onderaan de Dow Jones met minnen van circa 1 procent.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).