Al het nieuws

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met stevige winsten gesloten.

De koersen zakten even in na het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed), maar veerden al snel weer op. Onder meer bankaandelen waren in trek, dankzij het vooruitzicht op een hogere rente.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde 1,1 procent in de plus op 17.779,52 punten. De brede S&P 500 steeg 1,2 procent tot 2090,35 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 5095,69 punten 1,3 procent boven de slotstand van dinsdag.

De Fed besloot zoals verwacht de rente deze maand nog ongewijzigd te laten. De mogelijkheid dat de rente in december wel voor het eerst sinds mei 2006 wordt verhoogd bleef echter nadrukkelijk op tafel liggen. Daarvoor is wel een verder herstel van de arbeidsmarkt en de inflatie nodig.

De toelichting op het rentebesluit had vooral effect op de valutamarkt. Daar zakte de waarde van de euro naar 1,0920 dollar, tegen 1,1070 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

De Dow Jones werd aangevoerd door Apple, dat ruim 4 procent meer waard werd. De iPhone-maker presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht, maar de vooruitzichten vielen volgens marktkenners wel wat tegen.

Verder waren bankaandelen populair. JPMorgan Chase en Goldman Sachs werden bijna 3 procent meer waard. Bank of America won ruim 5 procent, Citigroup kreeg er ruim 4 procent bij en Wells Fargo steeg 2,5 procent.

Het kwartaalbericht van Twitter werd lauw ontvangen. Bij de internetberichtendienst stelden de aanwas van het aantal gebruikers en de winst- en omzetprognoses teleur. Het aandeel zakte 1,5 procent, waarmee een aanvankelijk veel groter verlies werd goedgemaakt.

Northrop Grumman won ruim 5 procent. Het defensieconcern sleepte een enorm contract binnen voor de bouw van een nieuwe generatie langeafstandsbommenwerpers voor de Amerikaanse luchtmacht. Met de order is een bedrag gemoeid van maximaal 80 miljard dollar. Boeing en Lockheed Martin visten daarbij achter het net, beide aandelen verloren iets minder dan 1 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ruim 6 procent tot 45,95 dollar, mede dankzij berichten over dalende brandstofvoorraden in de VS. Olieconcerns ExxonMobil en Chevron wonnen in de Dow Jones 1,4 en 2,4 procent.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.