Al het nieuws

Van onze redactie
New York - De verliezen op Wall Street liepen in de laatste handelsuren gestaag terug. Beleggers hopen dat president Janet Yellen van de Federal Reserve later op de avond meer inzicht geeft in de renteplannen van de centrale bank. Een opmars van energiebedrijven, in de pas met oplopende olieprijzen, hielp ook met het terugdringen van de eerdere verliezen.
De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 16.201,32 punten. De S&P 500 daalde 0,3 procent tot 1.932,24 punten en de Nasdaq zakte 0,4 procent tot 4.734,48 punten. Eerder op de dag stonden de graadmeters tot 1,5 procent in het rood.
Yellen geeft na afloop van de beursdag een toespraak aan de Universiteit van Massachusetts. Een week geleden zei ze in een toelichting op de handhaving van de extreem lage rente dat daartoe werd besloten vanwege de zwakke economische ontwikkelingen in China en andere opkomende markten. Wel hield ze de deur open voor de eerste renteverhoging sinds 2006 later dit jaar. ,,Dat is inconsistent en het is de reden dat de aandelenmarkten de afgelopen week zo slecht hebben gepresteerd”, zei een handelaar.
Beleggers hunkeren naar een exactere indicatie, terwijl de speculatie onder financiële experts alleen maar toeneemt. Na het uitblijven van een renteverhoging werd de kans op een rentestap in oktober of december, de twee resterende vergadermomenten van de Fed, even hoog ingeschat. Inmiddels lijken meer en meer kenners uit te gaan van een verhoging in januari volgend jaar.
Machinebouwer Caterpillar (min 6,3 procent) kampt met moeizame marktomstandigheden in met name de mijnbouw- en energiesector en schrapt voor het eind van 2016 4.000 tot 5.000 banen. Afhankelijk van de marktontwikkelingen in de periode daarna kan de reductie oplopen tot 10.000 banen eind 2018.
Autofabrikant Fiat Chrysler, dat woensdag nog tegen de trend in de sector in een koerswinst boekte, moest 4,2 procent terug. General Motors drong een eerder verlies van ruim 2 procent terug tot een min van 0,9 procent en Ford bleef op een verliesje van 0,2 procent steken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.