Al het nieuws

Van onze redactie

New York - De beurzen in New York zijn woensdag duidelijk hoger gesloten.

 Beleggers waren gespannen in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op donderdag. Een forse stijging van de olieprijs stuwde de olie- en energiesector.

De Dow-Jonesindex eindigde de handelsdag met een plus van 0,8 procent op 16.739,95 punten. De S&P 500-index dikte 0,9 procent aan tot 1995,31 punten terwijl de Nasdaq 0,6 procent won tot 4889,24 punten.

Woensdag begon de Fed aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Het blijft onzeker wat de centrale bank gaat doen. De kans bestaat dat bankpresident Janet Yellen vanwege de recente onrust op de financiële markten en de afzwakkende wereldeconomie besluit om de rente nog even niet te verhogen. Dat is doorgaans goed voor de aandelenmarkten.

Een kleine meerderheid van de handelaren denkt inmiddels ook dat de Fed nog even zal wachten met het verhogen van de rente, zo blijkt uit peilingen. Maar een renteverhoging in 2015, de eerste sinds 10 mei 2006, lijkt onveranderd zeker. In oktober en december zijn er ook nog beleidsvergaderingen van de Fed.

Woensdag bepaalde de olieprijs in ieder geval voor een groot deel de beurshandel. Een afname van de Amerikaanse olievoorraden zette de prijs van een vat Amerikaanse olie 5,8 procent hoger op 47,16 dollar. Een vat Brentolie kostte 4,4 procent meer op 49,84 dollar. Oliebedrijven als ExxonMobil en Chevron profiteerden en wonnen respectievelijk 2 procent en 2,4 procent.

Ook de biersector wist de aandacht op zich gericht, nadat AB InBev bekendmaakte een bod te willen doen op zijn kleinere Brits-Zuid-Afrikaanse rivaal SABMiller. Als de mondiale nummer één en twee samengaan, ontstaat veruit de grootste brouwer ter wereld. Het in New York genoteerde aandeel van AB InBev won 6,8 procent, dat van SABMiller 21,4 procent.

De Amerikaanse brouwer Molson Coors Brewing (plus 14,2 procent) ging ook stevig omhoog door de overnamegeluiden. Sigarettenfabrikant Altria (plus 2,3 procent) won eveneens, omdat het bedrijf een belang van 27 procent in SABMiller bezit.

Verder wisten Hewlett-Packard (HP) en FedEx de aandacht op zich gericht. HP kondigde onder meer aan 25.000 tot 30.000 banen extra te gaan schrappen en won 5 procent. Koeriersbedrijf FedEx zakte 2,8 procent nadat het zijn winstverwachting voor het gebroken boekjaar 2015/2016 verlaagde.

De euro was 1,1287 dollar waard, tegen 1,1301 dollar bij het Europese slot.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.