Al het nieuws

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met overtuigende winsten gesloten. Beleggers maakten in afwachting van de laatste stroom bedrijfsresultaten een einde aan de verliesreeks van vorige week. Ze vonden daarbij onder meer steun in het forse herstel van de Chinese beurzen.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent in de plus op 17.615,17 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1,3 procent naar 2104,18 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,2 procent vooruit, naar 5101,80 punten punten.

Precision Castparts was een van de grootste winnaars van de dag, met een plus van 19 procent. De producent van onder meer vliegtuigonderdelen maakte bekend dat het voor 37 miljard dollar wordt overgenomen door Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van superbelegger en multimiljardair Warren Buffett.

In de Nasdaq stond biotechnologiebedrijf Aquinox Pharmaceuticals bovenaan met een plus van 80 procent, nadat eerder op de dag zelfs een ruime vervijfvoudiging van de koers op de boerden werd gezet. Het aandeel piekte maandag op 55,75 dollar, terwijl het vorige week donderdag nog slechts 1,79 dollar waard was. Beleggers stappen massaal in het aandeel, nadat het bedrijf eind vorige week met positieve onderzoeksresultaten naar buiten was gekomen.

Op Coca-Cola (min 0,2 procent) na stonden alle dertig fondsen in de Dow Jones op winst. De lijst werd aangevoerd door machinebouwer Caterpillar en technologiebedrijf Apple, die beide bijna 4 procent meer waard werden. Apple herstelde daarmee enigszins van de flinke verliezen van vorige week.

Oliebedrijven Chevron en ExxonMobil hoorde ook bij de grotere winnaars in de hoofdindex, met winsten van 2,5 procent. De olieprijs zat maandag ook in de lift en steeg met ruim 2 procent naar 44,80 dollar per vat Amerikaanse olie.

De rally op Wall Street werd door handelaren mede toegeschreven aan opluchting over het herstel op de Chinese beurzen. Daar werden maandag de sterkste winsten in tijden geboekt, mede door de hoop op extra stimuleringsmaatregelen voor de Chinese economie.

De euro was maandagavond 1,1020 dollar waard, tegen 1,0990 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).