Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aqualectra gaat verder met het heraansluiten van huishoudens op het waternet. Dit bijna twee weken nadat interim-minister Jaime Córdoba van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) de heraansluiting een halt toeriep, ‘omdat we niet kunnen accepteren dat een groot deel van de mensen ervoor kiest om water te stelen’.

waterheraansluiting
Volgens Darick Jonis, algemeen directeur van Aqualectra, is er bij de betreffende huishoudens niet daadwerkelijk sprake van diefstal van water. Van de lijst van 324 huishoudens in de categorie min- en onvermogenden die door het nutsbedrijf waren afgesloten werd enkele weken geleden een eerste groep van 50 geselecteerd om te worden heraangesloten. Op 47 van deze 50 adressen bleken bewoners de door Aqualectra geplaatste zekering te hebben verwijderd. ,,Met als resultaat dat bij gebruik van water de watermeter weer is gaan lopen”, zegt Jonis. ,,Het gaat om onrechtmatig gebruik van water, omdat er vooralsnog geen vergoeding tegenover staat. Aqualectra heeft de afname echter normaal kunnen registreren, we weten precies hoeveel water er per huishouden is verbruikt.”
Terwijl de interim-regering de gezamenlijke schuld van de 324 huishoudens aan Aqualectra heeft voldaan, is een deel van de huishoudens dus een nieuwe schuld bij het nutsbedrijf aan het opbouwen. ,,Het gaat te ver om dit stelen te noemen”, zegt Jonis. ,,In geval van diefstal wordt de watermeter verwijderd en wordt er moedwillig water afgenomen zonder dat bekend of meetbaar is om hoeveel het gaat.”
De huishoudens die onrechtmatig water gebruiken, kregen instructies om voor schuldsanering contact op te nemen met SOAW. ,,Uiteindelijk moet de rekening wel betaald worden”, zegt Jonis, die aangeeft dat Aqualectra hier een raamwerk voor heeft, speciaal beleid om huishoudens van hun schulden af te helpen, en gepast, zuinig gebruik van water te promoten. ,,Hierbij hebben wij een zeer goede samenwerking met het ministerie, de gezamenlijke oplossingsgerichte aanpak heeft altijd heel goed gewerkt.”
Na een tussenpoos van bijna twee weken, sinds de interim-regering de heraansluitingen ‘on hold’ zette, is Aqualectra weer begonnen met het opheffen van restricties. ,,Zodra wij van SOAW een melding krijgen dat een huishouden weer aangesloten moet worden, dan doen we dat”, zegt Jonis. ,,Het is een gezamenlijke exercitie op basis van afspraken tussen Aqualectra, het ministerie van SOAW en de klant. Het streven is altijd om een oplossing te vinden.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.