Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De stroomsituatie blijft tot eind januari precair. Dat stelt Aqualectra in een schriftelijke verklaring. De CRU-centrale levert niet genoeg stroom en de wind is ook niet consistent, waardoor er in de piekuren niet voldoende capaciteit is. Sinds afgelopen weekend is het nutsbedrijf genoodzaakt om de twee uur te schakelen en dat zal de komende dagen zo blijven.


F13 aqualectra Mundo Nobo 2013 JeuZaterdagochtend is een van de stroomproductiemachines op het terrein van de Isla raffinaderij plotseling uitgevallen waardoor verschillende wijken zonder stroom kwamen te zitten. Zondag kon Aqualectra nog maar net aan de behoefte voldoen, maar in de avond ging het weer mis en kampten verschillende wijken met stroomuitval. Het nutsbedrijf wijt dit aan het feit dat de behoefte in de avonduren stijgt. Het is in het weekend niet gelukt de defecte machine te repareren.
Naast de reeds genoemde factoren die bijdragen aan de stroomschaarste, speelt de afgelopen maanden ook nog een andere kwestie een rol, aldus Aqualectra. De centrale van BOO/CRU zou de contractuele afspraken met Aqualectra niet nakomen. ,,Op dit moment levert BOO/CRU structureel slechts tussen de 10 en 30 procent van hetgeen de centrale aan Aqualectra hoort te leveren. Dit terwijl Aqualectra de Isla raffinaderij jaarlijks 4,3 miljoen gulden betaalt voor brandstof voor BOO/CRU om Curaçao van stroom te voorzien. BOO/CRU neemt de brandstof wel aan, maar levert niet de afgesproken capaciteit.”
De huidige precaire situatie gaat langer duren dan verwacht, zo waarschuwt Aqualectra. Het overheidsbedrijf is daarom genoodzaakt gebruik te maken van de reservecapaciteit om aan de behoefte te voldoen en dit brengt weer met zich mee dat Aqualectra het schakelsysteem moet hanteren. De afgelopen weken ontvangt Aqualectra alleen stroom van haar eigen centrales aan de Dokweg 1 en 2, bij Isla en Mundo Nobo. Samen goed voor ongeveer 90 MW van de totale 113 MW. Dit is inclusief de reservecapaciteit van 18 MW bij Mundo Nobo. In deze berekening wordt geen rekening gehouden met de BOO/CRU-centrale en ook niet met de windmolens omdat de levering hiervan niet consistent is.” De maximale geregistreerde behoefte is dit jaar tot 108 MW, zo meent Aqualectra. ,,Hiermee kan geconcludeerd worden dat we op dit moment een schaarste hebben van 18 MW.
Aqualectra heeft momenteel vier machines in reparatie en hoopt deze eind januari weer te kunnen gebruiken. Gedurende de komende dagen zal Aqualectra in de piekuren om de twee uur het schakelsysteem moeten hanteren. ,,Dit is vooral in de ochtenduren en in de avond. Zo kunnen we voorkomen dat bepaalde wijken te lang zonder stroom komen te zitten. Ook zullen we trachten te vermijden dat steeds dezelfde wijken worden benadeeld.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.