Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De University of Curaçao (UoC) is twee buitengewoon hoogleraren rijker bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR), in de personen van internationaal en Europees rechtsdeskundige Flora Goudappel en strafrechtspecialist Hans de Doelder.

uochoogleraren

Beiden werkzaam bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
,,We zijn blij met deze twee hoogleraren, die ook goed zijn voor het imago van de UoC. We willen hiermee een stempel drukken op het gebied van de wetenschap binnen de FdR en de samenwerking vergroten met andere Caribische eilanden waaronder ook de Universiteit van Aruba”, aldus rector magnificus Francis de Lanoy bij zijn openingswoord op de avond van de installatie van de hoogleraren.
In beide voordrachten, hoewel de onderwerpen sterk van elkaar verschilden, werd de nadruk gelegd op de verschillen die er zijn tussen de eilanden onderling en de relatie met Nederland. Goudappel is specialist op het gebied van de relatie met de Europese Unie (EU) en de statussen van Landen en Gebieden Overzee (LGO) en Ultraperifeer Gebied (UPG). Enkele belangrijke gebeurtenissen zullen deze discussie weer laten oplaaien, aldus de rechtsgeleerde. Ten eerste wordt in 2020 een belangrijk Europees fonds voor LGO-landen stopgezet. Daarnaast heeft de Brexit gevolgen voor de LGO-status van de vele Engelse eilanden in het Caribisch gebied. Omdat Engeland de EU verlaat, zullen deze eilanden ook geen LGO-status meer behouden. De LGO-status zal dan beperkt zijn tot de ex-kolonies van Nederland, Frankrijk en Denemarken. Tot slot heeft de nieuwe status van voornamelijk de BES-eilanden, als gemeente van Nederland waarbij al veel Nederlandse wetgeving is ingevoerd, de LGO-status onderuitgehaald. Voor de BES-eilanden zou de UPG-optie gemakkelijker op de weg liggen, want, zo legt Goudappel uit, voor een UPG-status moet namelijk alle wetgeving aangepast worden naar Europese wetgeving. Dat is ook een reden voor veel landen om niet voor deze UPG-status te kiezen: het is een grote klus, moeilijk, maar niet onmogelijk volgens de hoogleraar. Goudappel hield haar toehoorders voor dat binnen de LGO vele verschillende uitvoeringen zijn, die de landen vaak uitonderhandeld hebben en dat Curaçao daar ook gebruik van zou kunnen maken. Minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk heeft toegezegd mee te willen werken aan nieuwe wensen van de eilanden binnen de LGO. De LGO-status wordt nu alleen maar gebruikt voor het aanboren van subsidies, maar ook het bedrijfsleven kan meegenomen worden. Bedrijven kunnen nog altijd van gunstige voorwaarden gebruikmaken.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).