Al het nieuws

Rivalen Marlin en Heyliger verrassen met samenwerking.
Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De vorming van een nieuw kabinet kan snel gaan op Sint Maarten.

coalitiesxm

Een dag na de Statenverkiezingen was er al een nieuwe coalitie tussen de twee grootste partijen: United People’s Party (UP) en National Alliance (NA). Beide partijen haalden maandag vijf zetels binnen, waardoor ze in de Staten met tien zetels een twee derde meerderheid hebben. In het nieuwe parlement zal de oppositie komen van United St. Maarten Party (USP) en de Democratic Party met respectievelijk drie en twee zetels.
Verwacht werd dat de UP buiten de coalitie gehouden zou worden, maar gisteren bleek NA-leider Marlin verrassend een akkoord te hebben gesloten met Heyliger. Een toelichting op de beslissing van Marlin om met zijn grote rivaal in zee te gaan kregen de media gisteren niet. In het akkoord van Rice Hill Gardens, waar de besprekingen plaatsvonden, blijft Marlin premier en krijgt zijn partij de posten Financiën, Onderwijs en Volkshuisvesting. UP krijgt Economische Zaken (inclusief toerisme), Justitie en Volksgezondheid. Bovendien levert de partij de Statenvoorzitter en de Gevolmachtigde minister in Den Haag.
Hoewel UP net iets meer stemmen kreeg dan NA en dus de verkiezingen won, krijgt de partij van Theo Heyliger twee zetels minder dan in 2014. Heyliger ziet af van het premierschap. De winnaars waren NA en USP, die een zetel erbij kregen. DP bleef op twee zetels. De officiële uitslag wordt maandag bekendgemaakt door het Hoofdstembureau.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).