Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens de brand die Sentro Pro Arte verwoestte, zijn mogelijk asbestdeeltjes vrijgekomen. kantorendichtHet Apna-complex en het vakbondsgebouw SSK aan de Schouwburgweg en het kantoor van Curinde aan de Emancipatieboulevard waren gisteren gesloten.
Het voormalige cultureel centrum aan de Schouwburgweg ging maandagavond in vlammen op. Volgens brandweercommandant Elvin Regina werd gisteren onderzoek gedaan naar sporen van asbest. De rook trok in westelijke richting over omliggende kantoren en de vrije zone.
Gisteren was nog niet duidelijk of al dan niet sprake is van brandstichting. De politie heeft de zaak in onderzoek en het terrein afgezet. Premier Ben Whiteman (PS) uitte maandagavond direct na de brand zijn afgrijzen over het verloren gaan ‘van een deel van ons cultureel erfgoed’, tijdens een in haast bijeengeroepen persconferentie van de regering, waarbij alle ministers aanwezig waren. De ministers uitten beschuldigingen naar de vakbonden die tegenover Sentro Pro Arte bij elkaar waren voor een algemene ledenvergadering in verband met het conflict tussen vakbond SGTK en aannemersvereniging AAV, over een nieuwe cao voor de contractarbeiders die op de terreinen van Refineria Isla werken. De acties liepen al enkele keren uit de hand. ,,Dit is niet acceptabel”, zei Whiteman. ,,De contractarbeiders hebben recht om te staken en zij strijden voor een legitieme zaak, maar dat betekent niet dat we een dergelijke walgelijke daad moeten goedkeuren. Net nu we plannen hadden om het gebouw te restaureren. We zullen er alles aan doen om wie dit heeft gedaan, op te pakken en rekenschap af te laten leggen.” Minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) waarschuwde eenieder die plannen heeft voor acties waarmee de wet wordt overtreden. ,,Wij zullen dat hard aanpakken. Alle geüniformeerde eenheden zijn in staat van paraatheid.”
Oud-vakbondsman Errol Cova, die is betrokken bij de acties en onderhandelingen, beschuldigde de ministers gistermiddag in TeleNotisia van ‘poletikeria’, politieke spelletjes. ,,De ministers wezen ons als schuldigen aan, nog voordat de politie met het onderzoek was begonnen. De instructies naar de leden zijn duidelijk, dergelijke acties keuren wij af.” Cova is verbaasd dat iets dergelijks mogelijk is, gezien de aanwezigheid van een groot aantal politieagenten rond het SSK-gebouw.
Of de brand is aangestoken, was gisteren nog niet duidelijk. Maar Jos Dijk, deskundige op het gebied van brandonderzoek, kan zich niet voorstellen dat er van een technische oorzaak ‘zoals kortsluiting of blikseminslag’ sprake is. ,,Op basis van gezond verstand denk ik eerder dat het is aangestoken.” Om ‘het inbrengen van vuur’ te kunnen vaststellen of uitsluiten, is een grondig onderzoek nodig. ,,Wij doen in zo’n geval buurtonderzoek en vragen getuigen wat zij gezien en gehoord hebben. We gaan ook na in welke staat het pand verkeerde.” Dijk denkt dat, omdat het gebouw tot de grond is afgebrand, het waarschijnlijk moeilijk is te achterhalen waar de brand is begonnen.
De brandweer koos er maandagavond voor om materieel en mankracht in te zetten op het voorkomen van het uitbreiden van de vuurzee en ‘het gecontroleerd laten afbranden’ van het gebouw van Sentro Pro Arte. ,,Het was een groot pand”, zegt brandweercommandant Regina. ,,Blussen had weinig resultaat gehad, terwijl we wel veel brandslangen en voertuigen zouden moeten gebruiken. Daarom hebben we ervoor gekozen om de capaciteit in te zetten op punten waar de brand zich zou kunnen verspreiden. Pas toen dat onder controle was, zijn we gaan blussen.” De brandweer maakte gebruik van het water in de nabij gelegen lagune. De evacuatie van buurtbewoners was niet nodig.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).