Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dringend noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden bij Refineria Isla lopen vertraging op door de staking van contractarbeiders. islaDaardoor moet de raffinaderij affakkelen, wat slecht is voor het milieu.
Refineria Isla doet een dringende oproep aan aannemersvereniging AAV en de vakbond voor contractarbeiders SGTK om het arbeidsconflict zo snel mogelijk op te lossen. Volgens Isla-woordvoerder Henny Cornelia heeft de raffinaderij in een officiële brief de aannemers er nog eens op gewezen dat zij zich aan hun contractuele verplichtingen dienen te houden. AAV-voorzitter Mike Willem zei gisteravond de brief nog niet te hebben gezien en kon niet zeggen of de vereniging actie gaat ondernemen om de arbeiders weer aan het werk te krijgen. ,,We zien morgen wel wat we gaan doen.”
Een installatie op het terrein van de Isla is momenteel buiten werking en moet gerepareerd worden, om milieuoverlast te voorkomen en de veiligheid te garanderen. Zonder de steun van de stakende contractarbeiders duurt dat langer dan normaal. ,,We hebben zelf niet voldoende mankracht om de reparaties tijdig uit te voeren”, zegt Cornelia. Zolang het probleem niet is opgelost, moet de raffinaderij affakkelen. Dat betekent meer uitstoot in de lucht en hogere kosten voor Refineria Isla.
Mocht de staking langer duren, dan wacht Isla eerst af of minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) inderdaad een afkoelingsperiode aankondigt. Cornelia: ,,We hopen dat een rechtszaak niet nodig is.”
Ook op de derde dag van de staking werd de impasse in de cao-onderhandelingen tussen de AAV en SGTK niet doorbroken. Landsbemiddelaar Randolph ‘Dòis’ Gijsbertha had wat hij zelf noemde ‘een marathonvergadering’ met Refineria Isla en de AAV. Vandaag overlegt hij verder met SGTK en AAV over een oplossing.
De stakers waren rond 9.00 uur met bussen van de Isla naar Punda vertrokken. Daar verzamelden zij zich op het Wilhelminaplein om met de regering te praten. ,,Een strategische zet”, zei SGTK-voorzitter Alcides Cova ’s middags tegen TeleNotisia. ,,Dit is de derde dag dat we actie voeren. De mensen zijn moe en dan bestaat de kans dat de boel uit de hand loopt.” Om problemen te voorkomen werd Punda tot in de middag afgesloten voor verkeer en er was veel politie aanwezig in de binnenstad. Een delegatie van de vakbond kreeg de kans om haar standpunt aan drie Statenleden voor te leggen: Hensley Koeiman (MAN), Elmer Wilsoe (PS) en Jacinta Scoop-Constancia (MFK). Maar een reactie van de kant van de overheid bleef uit en rond 16.00 uur besloten de actievoerders naar huis te gaan.
Op welke manier de vakbond de acties vandaag voortzet, was gisteravond niet duidelijk. Alcides Cova was niet bereikbaar om een en ander toe te lichten.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).