Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Caribisch gebied, de Golf van Mexico en de Verenigde Staten staat dit jaar het zwaarste orkaanseizoen sinds 2012 te wachten. Dat voorspelt de Amerikaanse meteorologische autoriteit (NOAA).

hurricane2Deze recente voorspelling is een verscherping van een eerder bericht in mei dit jaar, waarin NOAA al een zwaarder dan normaal seizoen voorspelde. Volgens de meteorologische autoriteit is er een kans van zeventig procent dat er dit jaar twaalf tot zeventien stormen zullen ontstaan, waarvan er vijf tot acht orkanen zullen worden en twee tot vier zware orkanen. Gemiddeld genomen worden het Caribisch gebied en de Verenigde Staten getroffen door twaalf stormen, waarvan zes orkanen en drie zware orkanen.
De NOAA stelt ook dat de kans op een minder sterk seizoen dan vorig jaar slechts vijftien procent is. De redenen van een heftiger seizoen hebben te maken met een groot aantal omstandigheden in het Atlantische - en Stille Oceaangebied. Enkele van deze condities zijn het einde van El Niño, alsook een zwakkere verticale windschering en zwakkere passaatwind over de centraal tropische Atlantische Oceaan, in combinatie met sterkere West-Afrikaanse moessonregens.
De Meteorologische Dienst Curaçao noemt de voorspelling realistisch. Volgens lokaal meteoroloog Yogi Coffie is er geen concrete indicatie die erop wijst dat er een sterker orkaanseizoen aankomt, maar volgt de voorspelling op een aantal condities in het Atlantisch gebied en de Stille Oceaan. Hij stelt dat het orkaanseizoen naar verwachting pas vanaf de tweede helft van september echt zal losbarsten.
Hij denkt zelf dat een sterker dan normaal orkaanseizoen te maken heeft met een langere periode tussen het einde van El Niño, de sterke opwarming van normaal koel zeewater langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan; en La Niña, een sterkere verkoeling dan normaal van het zeewater in diezelfde regio. Door deze langere overgangsperiode raken de systemen verstoord, met een actiever orkaanseizoen.
De Benedenwindse Eilanden hebben zoals bekend niet extreem veel te vrezen van het orkaanseizoen. ,,Wij liggen wat lager in het noordelijk halfrond, in een gebied waar geen directe bedreiging is”, aldus Coffie. Desalniettemin kunnen de eilanden wel de gevolgen ondervinden, wanneer het orkaangebied ten noorden van de eilanden passeert.
Dit jaar hebben zich volgens de Amerikaanse NOAA al vijf stormen ontwikkeld, waarvan er twee uitgroeiden tot een orkaan: Alex en Earl. Vier stormen bereikten de kust: Bonnie in South Carolina, Colin in Florida, Danielle in Mexico en Earl in Belize en Mexico.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).