Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Fundashon Prevenshon, de stichting die op Curaçao verantwoordelijk is voor het uitvoeren van preventieve screening op borst- en baarmoederhalskanker, heeft deze week de beloofde tranche subsidie van 1,3 miljoen gulden ontvangen van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).

prevenshon

Dat laat Louise Elstak, directrice van de stichting, weten aan deze krant. De overmaking vond plaats na een overleg met de betrokken vertegenwoordigers van GMN.
De exploitatiekosten voor 2016 zijn hiermee gedekt. Elstak is vooral blij met de continuïteit. ,,Het belangrijkste is dat we het preventieve onderzoek bij de vrouwen voort kunnen zetten. Het is voor ons een erkenning. Bij Fundashon Prevenshon testen we met de modernste middelen. Zo screenen we wat betreft baarmoederhalskanker op de aanwezigheid van het virus dat deze vorm van kanker kan veroorzaken. Wordt dit aangetroffen, dan kan de cliënt behandeld worden voor het virus en kan de ontwikkeling van kanker worden voorkomen.”
De doelgroep van Prevenshon groeit jaarlijks. ,,In de leeftijdscategorie 25 tot 65 jaar screenen we vrouwen om de drie jaar op het virus, het gaat hierbij om 57.000 vrouwen. In de leeftijd van 45 tot 75 jaar komen vrouwen eenmaal per twee jaar voor een borstkankerscan. Deze groep bestaat uit 40.000 vrouwen.” Elstak heeft inmiddels de subsidieaanvraag voor 2017 ingediend. ,,Dit moet elk jaar opnieuw gebeuren.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.