Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het toerisme op Curaçao verkeert in lastig vaarwater. Dat erkent Curaçao Tourist Board (CTB). Op een persconferentie werd duidelijk dat er ook in juni weer minder mensen naar Curaçao zijn gekomen dan vorig jaar. toerisme Bovendien zijn de bezettingscijfers van de hotels drastisch gedaald. Hoewel dit een trend is in het hele Caribisch gebied, legt CTB zich er niet bij neer.
In een presentatie over de economische impact van het toerisme stelde Luelo Girigorie van de beleidsafdeling dat er voor heel 2016 wordt gerekend op een daling van 1,8 procent in overnachtingen, vergeleken met vorig jaar. Dat heeft een negatieve invloed van 1,1 procent op het bruto binnenlands product (bbp).
Marketing en investeringen zijn de acties die de trend moeten omkeren. Zonder investeringen mee te rekenen, denkt CTB dat een groei van 1 procent aan overnachtingen is te realiseren door extra marketing. Dan draagt het toerisme 0,3 procent bij aan groei van het bbp.
Er zijn marketingplannen gemaakt voor verschillende belangrijke regio’s. De focus ligt op Noord-Amerika, Duitsland, Nederland, Canada en Colombia. In New York wordt ingezet op de extra vluchten van JetBlue, die in november beginnen. Reclamebureau Catch moet meer aandacht genereren voor Curaçao. De campagne begint al deze maand.
Ook vanuit Duitsland komt er vanaf november een extra vlucht van Air Berlin. De campagne begint daar in oktober. Samen met Air Canada Vacations wordt er vooral in de regio Toronto reclame gemaakt voor extra vluchten in december. In Nederland wordt geprobeerd een nieuwe markt aan te boren van mensen die nooit eerder op Curaçao zijn geweest. De focus ligt daarbij op gezinnen die ‘overal kunnen reizen’ en oudere stellen. In Colombia wordt onderhandeld over extra vluchten in de feestmaand december en komt er een campagne met de grote reisagent Despegar.com.
Tijdens de presentatie werd een aantal voorbeelden getoond van publiekscampagnes. In het Caribisch gebied speelt het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) een belangrijke rol, in Canada en Duitsland het klimaat en in Miami en Zuid-Amerika worden vooral acties via sociale media verspreid.
CTB richt de aandacht ook op bekende bezoekers die in de database staan. Onder andere via ‘direct mailing’ wordt geprobeerd ze te overtuigen dat het de moeite waard is nog eens naar Curaçao terug te komen.
Voor de maand juli zijn de voorlopige cijfers over het toerisme positief, meldde CTB: een stijging van 1,1 procent in het aantal bezoekers. Ook ligt het aantal verblijfstoeristen over het eerste halfjaar nog altijd 1,5 procent boven dat van vorig jaar: 224.731 tegenover 221.359. Maar het aantal overnachtingen blijft dalen, vooral van bezoekers uit het Caribisch gebied en Zuid-Amerika.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.