Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - Maar weinig Europese Nederlanders zijn zich bewust van de rol die Caribische koninkrijksgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet hebben gespeeld.

heldentoer

Toch zijn het er vele tientallen geweest van wie de meesten hun heldenmoed met de dood hebben moeten bekopen. In de geschiedenisboeken vind je er weinig van terug en op school wordt er al helemaal niets over gemeld, tenzij er een onderwijzer van Caribische komaf voor de klas staat.
Des te jammerder is het dat de belangstelling van ‘Hollanders’ voor de tours die de op Curaçao geboren onderzoekster/historica dr. Valika Smeulders organiseert minimaal is. Zij gidst deze zomer op vier woensdagen belangstellenden langs plekken in Den Haag die duidelijk maken dat het verzet minder wit was dan wordt voorgespiegeld.
Onder Caribische Nederlanders is er wel veel interesse voor de tours die beginnen bij het twee weken geleden op het voorplein van Madurodam onthulde standbeeld van George Maduro om vervolgens te leiden langs bewaard gebleven delen van de Atlantikwall, Villa Windekind waar de Duitsers leden van het verzet martelden om bekentenissen af te dwingen, het huis waar het gezin Nods (van de boek en film Sonny Boy) hebben gewoond en bij het beruchte Oranjehotel.
Smeulders vertelt onderweg de levensverhalen van Maduro (in februari 1945 overleden in het concentratiekamp Dachau), de Arubaan Boy Ecury (in november 1944 na te zijn verraden gefusilleerd) en de Surinamer Anton de Kom (in april 1945 aan tbc overleden in kamp Neuengamme).
Alle drie hebben zij in het Oranjehotel gevangen gezeten.
Ecury bracht er de laatste uren van zijn jonge leven door in een van de dodencellen voordat hij door een klein deurtje in de hoge gevangenismuur naar de Waalsdorpervlakte werd afgevoerd waar het vuurpeloton klaarstond. De deelnemers aan Smeulders’ tour krijgen de unieke gelegenheid een kijkje te nemen in de enige, als herdenkingsmonument intact gelaten dodencel (601).
Belangstellenden hebben nog twee kansen: op 24 en 31 augustus. Daarna gaat het Oranjehotel voor bezoekers dicht om in 2018 na een ingrijpende verbouwing te worden heropend als blijvend herinneringscentrum. Meer informatie over de tours is te vinden op onderstaande website.
www.pasadopresente.nl


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).