Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Luchtvaartmaatschappij Insel Air komt acht tot tien piloten tekort. InselDaardoor vallen vluchten uit en vertrekken passagiers op verschillende bestemmingen later dan gepland. Dat bevestigt directeur Edward Heerenveen.
De maatschappij werkt met 60 tot 70 piloten en copiloten. Dat er nu een tekort is, heeft onder andere te maken met de strengere toelatingseisen die sinds maart dit jaar van kracht zijn. Alle lokale en buitenlandse piloten, maar ook bijvoorbeeld luchtverkeersleiders en vliegtuigonderhoudsmonteurs, moeten opnieuw examen doen. De burgerluchtvaartautoriteit en minister Suzy Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) beslissen daartoe als een van de maatregelen in een poging om Curaçao van categorie-2 terug te brengen naar de status van categorie-1 door de Federal Aviation Administration (FAA).
Door die strengere eisen lukt het Insel Air niet vertrekkende piloten te vervangen. Want dat piloten weggaan, is niets nieuws. Volgens Heerenveen zwichten velen voor een ‘golden opportunity’ bij een Arabische maatschappij, zoals Emirats of EVA Air. ,,Zij krijgen een telefoontje en zijn vertrokken. Wij betalen netjes een lokaal salaris, maar aan de beloftes van die Arabische maatschappijen kunnen wij niet tippen”, aldus de Insel-directeur. Dat piloten regelmatig voor een andere werkgever kiezen, is geen probleem, maar wat de lokale luchtvaartmaatschappij nu parten speelt, is dat zij geen nieuwe piloten kan vinden. En dat heeft alles te maken met de eisen van herkwalificering. ,,Belangstelling genoeg”, zegt Heerenveen. ,,We hebben een lijst van piloten die voor ons zouden willen vliegen, maar niemand wil opnieuw alle examens doen. Dan kiezen ze liever voor een andere maatschappij in een land waar ze direct aan de slag kunnen.”
Insel Air is in gesprek met de burgerluchtvaartautoriteit om de eisen te versoepelen voor ervaren, goed gediplomeerde piloten die al eerder op eenzelfde type toestel hebben gevlogen. Heerenveen benadrukt alle begrip te hebben voor de maatregelen die de burgerluchtvaartautoriteit heeft genomen om de categorie 1-status terug te krijgen. ,,Maar ik ben ook blij dat naar onze kant van de zaak wordt gekeken en een oplossing wordt gezocht.” Hij verwacht dat Insel Air en de burgerluchtvaartautoriteit deze week tot overeenstemming komen. Als de overeenkomst een feit is, zoekt de maatschappij direct contact met de mensen die stand-by staan. ,,Dan is het tekort aan piloten binnen een maand opgelost.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).