Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op de bankrekeningen van verzekeraar New India is gisteren conservatoir beslag gelegd door cliënt/polishouder Japan Retail in verband met een vordering van 10 miljoen gulden. japan
De beslagrechter van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft hiermee ingestemd op basis van het beslagrekest van Japans advocaat Wiek Herben, waarin gemotiveerd uiteen wordt gezet waarom beslag nu nodig is. New India werd vooraf niet gehoord over het verzochte beslagverlof; dus was het vrijdag een verrassing toen de deurwaarder aanklopte bij The New India Assurance Company Ltd., vertegenwoordigd door Seguros Muskus aan de Fokkerweg.
Het is vooral de onzekerheid dat New India ooit overgaat tot betaling en de angst dat New India dit niet kan, dat Japan Retail deze vergaande stap heeft gezet. Ook speelt mee dat New India ‘weigerachtig’ blijft de vordering van Japan onder de polis te vergoeden met een beroep op brandstichting door Japan en opzettelijke misleiding bij het afwikkelen van de schade door Japan - terwijl de verzekeraar daar tot op heden géén bewijs van kan leveren - dat het warenhuisbedrijf meent recht en belang te hebben bij zekerheid van voldoening van haar vordering.
Het conservatoir beslag is gelegd op rekeningen van New India/Seguros Muskus bij Maduro & Curiel’s Bank, RBC Royal Bank, Girobank en Banco di Caribe. Het gaat om alle gelden, alle effecten en alle vorderingen. Japan heeft tegenover de beslagrechter reeds aangegeven genoegen te nemen met een door New India af te geven bankgarantie. Wel eentje van 10 miljoen, want dat is de hoogte van het beslagbedrag. Omdat New India ook weigert het schadebedrag van de brand - in de nacht van 14 op 15 november 2013 waarbij het bedrijfspand en de drive-thru in vlammen opging - vast te stellen, heeft Japan dat noodgedwongen zelf gedaan met behulp van een expert. Voorlopige vaststelling van de schade bedraagt minimaal 8,5 miljoen. Er zijn ook andere kosten, zoals expertisekosten en voor recherchewerkzaamheden. Conform voorschriften dient voor het verhaalsbedrag de vordering plus 30 procent te worden begroot. Daarom vindt Japan 10 miljoen redelijk.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).