Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het gaat niet goed met de hotelsector. hotelDie conclusie kan worden getrokken uit de verklaring die Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) gisteren heeft uitgestuurd. De overkoepelende hotelvereniging stelt dat op Curaçao verandering in reisgedrag wordt waargenomen, alsook een stijging van niet-traditionele hotelovernachtingen. Chata maakt zich zorgen en geeft aan dat experts zelfs al van een ‘code rood’ voor de hotelsector spreken.
Gedurende de afgelopen maanden heeft Chata de hotelbezetting op het eiland bestudeerd en bij de membership vergadering van Chata zijn de Year to Date (YTD) hotelindustrie resultaten van zowel Curaçao als de rest van de Caribische regio bekendgemaakt. De cijfers zijn een samenstelling van veertien hotels met totaal 2.220 kamers. Curaçao heeft in totaal ongeveer 3.000 hotelkamers, dit is exclusief appartementen en villa’s.
In mei van dit jaar bedroeg de hotelbezetting 54,1 procent. In dezelfde periode een jaar eerder was dit nog 65,1 procent. Het gemiddelde dagtarief is gedaald van 139,27 dollar in 2015 naar 131,02 dollar in 2016. De omzet per beschikbare kamer (RevPar) is met een verschil van wel 19,75 dollar eveneens afgenomen. In mei van dit jaar bedroeg de RevPar nog slechts 70,91 dollar. ,,Over het algemeen hebben we gedurende de eerste vijf maanden van 2016 elke maand een daling gezien in hotelprestaties”, zo geeft Chata aan. ,,We hebben een daling van ongeveer 2 procent gezien tot aan mei 2016. Toen werd een daling van bijna 11 procent geregistreerd.”
Deze trend zet zich voort in bijna de gehele Caribische regio, met uitzondering van St. Lucia, die in vergelijking met mei 2015 een groei heeft geregistreerd, zo stelt Chata. De daling in hotelbezetting in de Caribische regio heeft volgens de hospitality-vereniging met verschillende factoren te maken, waaronder een milde winter in de Verenigde Staten, onduidelijkheid wat betreft de wereldeconomie, de aankomende verkiezingen in de VS, zika, de groei van het aantal overnachtingen in appartementen en economische en politieke ontwikkelingen in Brazilië en Canada.
Voor wat betreft het gemiddelde dagtarief is op Trinidad & Tobago, St. Lucia, Cancun, Barbados en de Turks & Caicoseilanden in vergelijking met mei 2015 een stijging waargenomen. De omzet per beschikbare kamer bleef voor de meeste eilanden laag, echter op St. Lucia, Barbados, de Turks & Caicoseilanden en de Dominicaanse Republiek werd wel een groei geregistreerd.
Chata heeft de zorgelijke situatie met ketenpartners als Curaçao Tourist Board (CTB) en Curaçao Airport Partners (CAP) besproken en is samen strategieën aan het bedenken om meer toeristen naar de hotels te trekken. ,,In dit kader zullen diverse campagnes in de verschillende markten worden geïmplementeerd, om zo de behoefte te stimuleren”, aldus Chata, die verwacht dat de trend zich ook in juni voortzet.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.