Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Girobank nv, die sinds december 2013 in verband met de noodregeling onder verscherpt toezicht staat, wordt zeer waarschijnlijk Activo Bank. Of daarmee de naam van Giro - voorheen Giro Curaçao en lang daarvoor Girodienst - zal verdwijnen is nog onduidelijk.

activo
Activo Bank nv komt sinds kort voor in het officiële register ‘Lokale algemene banken’ van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Dit betreft de lijst van commerciële banken met een vergunning van de toezichthouder.
Activo Bank nv is vooralsnog officieel gevestigd aan het Julianaplein 22, waar het advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne is gevestigd. Volgens het officiële CBCS-register is Activo Bank ‘nog niet operationeel’. Dit alles duidt volgens kenners op de opvolger van Girobank. Bij de Kamer van Koophandel is overigens nog niets bekend over deze nieuwe nv.
De overname van Giro gebeurt samen met APC (Algemeen Pensioenfonds Curaçao). APC was al een grote minderheidsaandeelhouder en heeft het besluit genomen ook in de ‘nieuwe’ bank te participeren. Het fonds heeft echter nauwelijks ervaring met het commerciële bankwezen en daarom is de wens geuit dat het liefst een internationale bank deelneemt.
Banco Activo is vooral actief in Venezuela, maar kreeg onlangs ook een vergunning voor het bankbedrijf in de Dominicaanse Republiek. Aandeelhouder van Activo Dominicana is Activo International Bank, dat deel uitmaakt van Grupo Activo, met hoofdkwartier in Puerto Rico, formeel deel van de Verenigde Staten.
De motor achter Activo is president-directeur José Antonio Oliveros Febres-Cordero. APC op Curaçao wordt aangestuurd door ceo Evelyn Kruithof-Bor en directielid Leila Matroos-Lasten, terwijl Royston Sling directiesecretaris is.
Giro belandde in 2013 in roerig vaarwater, wat uiteindelijk resulteerde in de toepassing van de noodregeling medio december. Daarmee nam de Centrale Bank door middel van gemachtigden de facto het bestuur van Giro over en stelde de belangen van deposanten veilig.
Er moest schoon schip worden gemaakt, met name wat betreft de relatief veel slechte en risicovolle verstrekte kredieten, waarvan de vordering van circa 35 miljoen gulden op het later failliet verklaarde vliegbedrijf DAE tot een van de meest problematische behoorde.
Met de oprichting, het verkrijgen van een bankvergunning en het straks operationeel worden van Activo Bank lijkt sprake van een overname van de portefeuille en activa van Girobank en niet op een aandelentransactie. Mogelijk dat Giro wordt gesplitst in een ‘good bank’ en ‘bad bank’. Er was in elk geval veel mis bij Girobank, zo gaf CBCS-president Emsley Tromp vorige week nog aan.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.