Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Minister van Economische Ontwikkeling, Eugene Rhuggenaath (PAR), betreurt het dat blijkbaar de uitonderhandelde en de eerdaags te tekenen concessie tussen de Curaçao Ports Authority (CPA) en Curaçao Port Services (CPS) door de CPS-directie ingezet wordt tegen de werknemers van het bedrijf in de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

haven

,,Dit is onterecht. De concessie heeft niets te maken met de cao-onderhandelingen. Ik roep de CPS-directie en ook de vakbond op om vooral de rust te bewaren en zo snel mogelijk tot overeenstemming te komen. Want de huidige onrust is funest voor het internationale imago van onze haven. Bovendien leidt dit tot extra kosten bij invoer van producten die straks ook weer verhaald worden op de consument.”
Gisteren staakten de werknemers omdat er met de bemiddelaar maar niet tot een cao-overeenkomst gekomen kan worden. Guiseppe Sambo, vakbondsvoorzitter van de bond CBH/OVB, stelt dat de CPS-directeur Fernando da Costa Gomez de nieuwe concessie inzet als motief om de cao-onderhandelingen te vertragen. Rhuggenaath: ,,De concessie heeft in feite niets te maken met de cao. CPS mag 22 jaar lang als monopolist het werk in de Brionwerven en de containerhaven voortzetten. De exclusiviteit is alleen per direct ingevoerd voor havengebieden waar CPS nu niet actief is. Mochten er aanbieders zijn in andere havengebieden dan wordt CPS daar niet van uitgesloten. Het is alleen zo dat het bedrijf dan meedoet met andere bedrijven en concurrentie daarin een rol gaat spelen. Verder is het wel zo dat CPS binnen de nieuwe concessie verantwoordelijk wordt voor het vernieuwen van de kranen en havenkades, begroot op 50 miljoen gulden. Het bedrijf krijgt twee jaar de tijd de vernieuwingen af te krijgen en vanaf dan gaat de 20 jaar exclusiviteit bij de Brionwerven en containerhaven in. Dus in feite heeft CPS nog 22 jaar zekerheid. En vergeet daarbij dan niet dat het weliswaar een hele investering is, die 50 miljoen gulden, maar dat CPS daar ook nog 20 jaar lang de vruchten van mag plukken.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).