Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgens Sanne Santoso, een burger die bij het Medisch Tuchtcollege een klacht over premier Ben Whiteman indiende, gaat de bewindsman ‘hoogst onzorgvuldig’ om met haar gezondheid doordat de minister nalaat om haar met de nodige spoed over een aantal zaken te informeren.

Dit terwijl Whiteman, die voorheen minister van Gezondheid, Milieu en Natuur was, als arts weet hoe de openbare gezondheidszorg de gezondheid van individuen beïnvloedt.
Aldus Santos in haar klacht, waar 73 mensen uit Blue Bay, Wishi/Marchena, Curasol Boka en Juliandorp zich sinds gisteren inmiddels hebben bijgevoegd.
In de klacht beschrijft de klager de gezondheidsklachten en allergie die zij heeft, zij woont benedenwinds van de industrieën in het Schottegatgebied. Ook zijn er foto’s bijgesloten met beelden van ernstige allergische reacties zoals gezwollen oogleden, rode geïrriteerde huid en uitslag. De huisarts van Santoso heeft schriftelijk verklaard dat haar allergische reacties te wijten zijn aan de luchtververuiling. Santoso doet een beroep op het Medisch Tuchtcollege, niet voor het vermoedelijke causale verband tussen de luchtvervuiling en haar gezondheid, maar voor de punten waaruit de nalatigheid van Whiteman blijkt.
Whiteman heeft nagelaten om de klager met spoed te informeren over de samenstelling van de stoffen in de lucht in het gebied benedenwinds van de industrieën in het Schottegat. Ook is er geen informatie gegeven over de maatregelen die bewoners kunnen nemen, de maatregelen van de overheid om de gezondheid van de klager te beschermen en de stappen die de overheid nam om de vervuiling te verminderen. In de klacht wordt ook melding gemaakt van de aangifte die zij bij het Openbaar Ministerie en de Milieu-inspectie deed tegen de vervuilende industrieën, deze hebben volgens de indiener niets opgeleverd.
De premier heeft in het verleden in deze krant verklaard dat hij arts is en niets doet dat de gezondheid van mensen in gevaar brengt. Hij had een eed afgelegd die door hem serieus genomen wordt. Burgers die in contact willen komen met Santoso kunnen dat doen via ‘Stop Isla Now’ op Facebook en de groep ‘Ban serio-stòp polushon’ eveneens op Facebook.

whiteman


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).