Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling (MEO) staat open voor alternatieve methoden voor het bepalen van tarieven voor de kleine en middelgrote busjes. ,,Uiteindelijk gaat het om de dienstverlening”, stelt de minister in een gesprek met deze krant.

busje
,,Veel mensen binnen onze gemeenschap zijn afhankelijk van deze vorm van transport. En de kosten lopen snel op als je dagelijks met de bus reist in verschillende zones. Er komen vragen uit de gemeenschap: de brandstofprijzen dalen, de tarieven niet. De totstandkoming van de tarieven moet transparant en eerlijk zijn.”
De chauffeurs verenigd in Sindikato Transporte Uní (STU) weigeren de per 1 april vigerende tarieven door te voeren. Zij stellen dat bij de door MEO bepaalde tarieven niet de juiste componenten worden gebruikt en ook het door de Stichting Overheidsaccountantsbureau opgestelde rapport over de tariefbetaling is door de chauffeurs van tafel geveegd. ,,Tijdens de presentatie van het rapport is door de chauffeurs interessante feedback gegeven. Als zij komen met criteria die door MEO objectief kunnen worden getoetst, kunnen wij daarover praten.”
Rhuggenaath geeft aan dat er bij MEO een interne discussie is over de vraag: hoe effectief is dit beleid? ,,We praten over het loslaten van de prijzen, over een pilot waarbij de tarieven aan de vrije marktwerking zouden worden overgelaten. Voorwaarde is dan wel dat er in de busjes de tarieven duidelijk worden vermeld. We moeten daar wel voorzichtig mee omgaan.” Wat Rhuggenaath betreft mogen de chauffeurs ook zelf met een systeem voor tariefbepaling komen en de tarieven bepalen. Ook de oprichting van een coöperatie juicht hij toe. ,,Daar willen we zeker onze medewerking aan verlenen. Er is een toezegging dat ze steun krijgen van Korpodeko voor het opstellen van een businessplan. We wachten momenteel op een officiële schriftelijk reactie op het rapport van de STU. Dan kunnen we verder praten.”
Op verzoek van de minister deelde de dienst Inspectie van MEO twee weken geleden folders met de nieuwe tarieven uit aan de chauffeurs, vergezeld met informatie over mogelijke maatregelen en boetes bij controle. De chauffeurs blokkeerden boos het busstation en de rotonde in Otrobanda. Het is echter een misverstand dat MEO met controles dreigt. ,,Ik zeg niet dat er niet gecontroleerd wordt”, zegt Rhuggenaath, ,,Het staat in de wet dat de chauffeurs zich aan de tarieven moeten houden en de wet geldt voor iedereen. Echter, ik zal niet opeens een controle-unit richting busjes sturen. Die controles worden ingepland door de dienst Inspectie, als controle van de busjes op de planning staat, zal er die dag gecontroleerd worden. Ik weet echter niet wanneer dat gaat gebeuren.”
De minister houdt ook rekening met de gevoelens van de chauffeurs. Ik begrijp de irritatie van de chauffeurs bij de actie van de Inspectie. Ik heb uitgelegd dat het een misverstand betrof.” Maar, zegt de bewindsman, de discussie moet wel objectief blijven. ,,Het feit dat de prijzen in de supermarkt stijgen, betekent niet dat de tarieven van de busjes omhoog moeten terwijl de brandstofprijzen dalen. MEO zet zich in voor economische groei voorop. Als de economie groeit, stijgen de salarissen, wordt er meer gebruikgemaakt van de busjes en kunnen de kosten worden verlaagd. Echter, dat bereik je niet in een of twee jaar.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).