Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het wetsvoorstel over de financiële regels voor overheids-nv’s en -stichtingen is nog niet rijp voor behandeling. ,,Het voorstel is wel rijp, maar voor de landfill”, zei Statenlid Charles Cooper (MAN) gisteren bij het begin van zijn betoog in de centrale commissie.

charles cooper

Hij was niet de enige met veel vragen over de ontwerplandsverordening. Niet alleen de oppositie, ook coalitiepartijen PAIS en PAR waren kritisch. PAIS-leider Alex Rosaria vindt dat de toezichthouder (de minister van Financiën, red.) wel erg veel macht krijgt. ,,Hoe kan de toezichthouder zo veel zeggenschap krijgen zonder dat er regels zijn afgesproken in de Staatsregeling van 2010. Dat is de verkeerde volgorde.” Later in zijn betoog kwam hij er nog op terug: ,,De trein gaat te snel. We moeten eerst discussiëren over de afstand tussen overheid en nv’s en de politieke bemoeienis met de bedrijven.”
Rosaria wil ook weten hoe de nv’s zelf over het wetsvoorstel denken, maar die hebben volgens minister José Jardim niet gereageerd. ,,Toch vreemd dat de minister zegt dat hij de entiteiten niet heeft gevraagd om een reactie en daarna opmerkt dat ze niet vrijwillig hebben gereageerd.” Hij vroeg de minister om te zorgen voor minstens drie reacties van nv’s en stichtingen van verschillende grootte.
Ook MFK-woordvoerder Amerigó Thodé kwam terug op de vreemde constructie bij het toezicht: ,,De toezichthouder benoemt een deskundige, die weer rapporteert aan de toezichthouder. Hij is de spin in het web, de minister krijgt zo te veel macht. De Staten staan buitenspel.”
Voor Cooper staat het vast dat het wetsvoorstel ‘aan alle kanten rammelt’. ,,Het is een klap in het gezicht van het parlement. De minister moet zijn huiswerk doen en het voorstel aanpassen.” Zita Jesus-Leito (PAR) vroeg zich af of er grenzen worden gesteld aan de salarissen bij overheids-nv’s en de stichtingen: ,,Er zijn nooit goede richtlijnen geweest. In Nederland is de Balkenendenorm ingevoerd. Hebben wij zo’n norm?” Zij waarschuwde voor het op afstand zetten van overheidsbedrijven. Tot nu toe leveren ze te weinig op en gaat de dienstverlening door de privatisering achteruit. Op dat punt kreeg ze bijval van Sherwin Leonora van PS.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.