Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Premier Ben Whiteman (PS) heeft de terroristische aanslagen in België waarbij zeker 34 doden zijn gevallen, met klem veroordeeld. In gesprek met deze krant omschreef de premier de terroristische aanslagen als afgrijselijke daden.

brussel
,,Het is afschuwelijk dat onschuldige burgers worden gedood terwijl ze op weg waren naar hun werk en andere verplichtingen. Het is verwerpelijk dat onschuldige mensen op zo’n gruwelijke manier aan hun eind zijn gekomen”, aldus de premier. ,,De wereld staat nu voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat iedereen in vrede moet kunnen leven. Ik betreur het ten zeerste dat geweld en agressie beantwoord worden met nog meer geweld en agressie. Dat is beslist niet de oplossing, we moeten een beroep doen op het gezond verstand van de burgers. Ook op het gezond verstand van de getroffen landen.”
De minsterraad bespreekt vandaag in haar wekelijkse vergadering hoe de regering haar steun en medeleven aan België gaat betuigen. Daarbij zijn verschillende opties mogelijk: Curaçao kan in overleg met Nederland zich aansluiten bij de condoleances, ook is het mogelijk om de vlag op een bepaalde dag halfstok te hijsen uit respect voor de slachtoffers van de terreurdaden.
Op Aruba hield premier Mike Eman gisteren tijdens de opening van een internationale conferentie een minuut stilte voor de dodelijke slachtoffers van terreur in België. Waarnemend Gevolmachtigde minister van Curaçao Anthony Begina (PAR) moet voor zijn werk regelmatig in Brussel zijn. Hij was gisteren en afgelopen maandag echter niet in Brussel omdat een paar afspraken waren afgezegd. Na de aanslagen heeft Begina uit voorzorg besloten om voortaan niet met de metro in Brussel te reizen maar een taxi te nemen. ,,Ook al acht ik de kans op herhaling klein, toch is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen. Je moet niet met angst de straat op gaan, het is belangrijk om je goed voor te bereiden”, aldus Begina tegenover deze krant.
Begina vertegenwoordigt Curaçao bij de Association of the Overseas Countries and Territories (Octa). Hij ontwikkelt van daaruit economische en innovatieve projecten voor Curaçao. Ann Groot-Philipps (oud-directeur Curaçaohuis), is voor Curaçao bij de Octa gedetacheerd en werkt nauw samen met Begina. Zij was gisteren vanwege de afgelaste afspraken ook niet in Brussel. Begina verklaarde vanuit Curaçao heel veel vragen te hebben gekregen van mensen die wilden weten of hij ongedeerd was. ,,Dat was heel hartverwarmend.”
Bij The Ritz Hostel op Scharloo waren een paar Belgische gasten vroeg in de ochtend al door hun thuisfront over de aanslagen gealarmeerd, zo liet directeur Hans Robben aan deze krant weten. Volgens Robben waren sommigen gasten in lichte paniek door het nieuws. Een van de Belgische gasten vertelde aan deze krant over de manier waarop zijn dag begon. ,,Mijn telefoon stond vanaf een uur of zeven roodgloeiend. Ik was geschokt door het nieuws. Mijn mensen zijn ongedeerd maar het voelt alsof ik een dierbaar iemand kwijt ben geraakt bij de aanslagen”, aldus de gast.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).