Al het nieuws

Inmiddels 35 lokale besmettingen
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Samenwerking bij de bestrijding van de zikamug is van groot belang. Dat zei minister Siegfried Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur gisteren in de Staten. Hij gaf ook aan dat slechts een op de vijf mensen die door de zikamug geprikt worden, besmet raakt met het virus. Niet iedereen die wordt geprikt, krijgt ook daadwerkelijk de ziekte.
De Statenvergadering van gisteren was een vervolg van de vergadering die eerder in januari werd uitgesteld. Sindsdien is het aantal zikabesmettingen gestegen, zo gaf Victorina gisteren te kennen. Na de vier geregistreerde besmettingen, werd de minister op 8 februari geïnformeerd dat er nog twee mensen met het virus waren besmet. Op 10 februari kwamen hier nog eens veertien nieuwe gevallen bij en volgens de laatste informatie - van afgelopen zaterdag - zijn er 35 personen op Curaçao besmet met het zikavirus. Tot op dit moment hebben zich geen zwangere vrouwen met zika gemeld, aldus Victorina. ,,Dat is bevestigd door gynaecologen en kinderartsen.”
Victorina maakte melding van de verschillende folders en brochures met informatie die beschikbaar zijn. Ook is er een gratis telefoonlijn beschikbaar - 0800-0888 - waarop men elke dag tussen 8.00 en 18.00 uur kan bellen voor informatie over het virus.
Tijdens de openbare Statenvergadering kondigde Victorina gisteren aan dat het ministerie van Gezondheid in contact is met verschillende experts in Europa, onder wie de Curaçaoënaar Byron Martina en viroloog Osterhaus. Het tweetal komt eind deze week aan op Curaçao waar ze lokale instanties gaan helpen met onderzoek naar het zikavirus.
In januari hebben verschillende Statenleden aan de minister gevraagd waarom er niet gespoten wordt om de verspreiding van de mug en daarmee het virus tegen te gaan. Gisteren legde Victorina uit dat spuiten alleen in urgente gevallen gebeurt en dat dit alleen effect heeft op de volwassen mug. Bovendien worden muggen die na de eerste keer niet doodgaan resistent en moet de dosis van het gif elke keer worden verhoogd. Ook heeft het gif impact op het milieu en kunnen vogels, vlinders en bijen hier door doodgaan, aldus Victorina. De minister van Gezondheid gaf aan dat tegenwoordig gebruik wordt gemaakt van het gif Permethrin. Ook personen met een zwakke gesteldheid kunnen last ondervinden bij gebruik van Permethrin. ,,Het gaat dan voornamelijk om irritaties aan de ogen en huid.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).