Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het is Curaçao vooralsnog niet gelukt de Aedes aegypti-mug van het eiland te verstoten, stelt premier Ben Whiteman (PS). ,,Met dezelfde snelheid waarmee we schoonmaken worden nieuwe broedplaatsen gecreëerd”, aldus Whiteman in het radioprogramma ‘Wat een Week!’ afgelopen zaterdag op Paradise FM.
Volgens de premier heeft het te maken met onze levensstijl. ,,Na de chikungunya-rel zijn we een campagne gestart die een jaar heeft geduurd. Die liep in oktober af waarna we de actie meteen verlengd hebben. Het is een tweesporenbeleid. Aan de ene kant het opsporen van broedplaatsen en aan de andere kant het schoonmaken van erven en de omgeving, gezamenlijk met de bewoners. Met de hoop dat de bevolking er lering uit trekt”, aldus de premier in reactie op de verspreiding van het nieuwe virus zika.
,,Ik vind dat zika overtild is, wereldwijd. Maar van de andere kant zeg ik: we moeten voorzichtig zijn met uitspraken. Kijk maar naar chikungunya. Als je de literatuur bestudeert, is het geen levensbedreigende ziekte, met uitzondering van een aantal gevallen. Als je naar de realiteit kijkt, dan heeft chikungunya zeker in onze regio een veel grotere impact gehad dan gedacht. Er zijn mensen die nog steeds last van chikungunya hebben.”
Whiteman vindt dat we daarom voorzichtig moeten zijn met uitlatingen over zika. ,,Als je zika vergelijkt met chikungunya is het zikavirus veel lichter en gaat sneller voorbij. Maar de reactie van het immuunsysteem kan verschillen van mens tot mens en van regio tot regio. De snelheid waarmee de ziekte zich verspreidt, heeft ermee te maken dat deze regio niet eerder met het zikavirus te maken heeft gehad. Daardoor heeft het virus bijna vrij spel.”
Vooralsnog kent Curaçao vier gevallen van virus-besmetting. Toch denkt de premier dat dit slechts een kwestie van tijd is, zegt hij in het radioprogramma. ,,Je weet dat personenverkeer zo dynamisch is en zo geglobaliseerd en dat is nu precies het probleem met deze ziekte. Deze Aedes-mug brengt de ziekte over. Iemand kan gestoken zijn door de Aedes-mug en besmet raken, terwijl hij zich eerst nog prima voelt. Hij stapt in het vliegtuig en brengt daarmee de ziekte naar het andere land, waar de Aedes-mug deze persoon steekt en zo het virus verspreidt.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).