Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad – De bond voor verplegend personeel CBV praat vanmorgen met de Raad van Toezicht van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) om te kijken of partijen toch een akkoord met elkaar kunnen bereiken over het pensioen. Het overleg is een duidelijke toenadering vanuit de zorginstelling.
Dat heeft Johnsel Diaoen, voorzitter van CBV, tegenover deze krant verklaard. De afspraak voor het overleg van vandaag vloeit voort uit telefonische gesprekken die CBV gisteren met de raadsleden voerden. ,,In die gesprekken merk ik dat Sehos bereid is om een oplossing voor het pensioenprobleem te zoeken. De details daarvan kan ik nu niet geven”, aldus Diaoen. De bond probeert al een tijd om de pensioengerechtigde leeftijd voor het personeel te verhogen van 60 naar 65 jaar. De CBV hield gisterochtend een vergadering onder werktijd voor de leden.
Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang vindt dat het ministerie van Sociale Ontwikkeling Arbeid en Welzijn (SOAW) moet ingrijpen. Het ministerie moet een protocol opstellen dat zegt dat een werknemer niet verplicht kan worden om voor zijn 65ste met pensioen te gaan waardoor een pensioengat zou ontstaan.
Leeflang schrijft dat in een brief aan minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia. In de brief stelt de parlementariër dat de werkgever de pensioenleeftijd op 60 jaar of 62 jaar handhaaft. ,,Hierdoor krijgen de werknemers een gat in hun pensioen van 862 gulden en moeten zij 31 procent aan premies betalen. Dus een professional die zijn hele leven heeft gewerkt, raakt in armoede op het moment dat hij met pensioen gaat”, aldus de parlementariër.
De bewindsvrouw moet volgens Leeflang ingrijpen omdat de regering het probleem schiep op het moment dat de pensioenleeftijd werd verhoogd zonder daarover een akkoord te sluiten met de privésector.
Het is tijd geworden om met de privésector een akkoord te sluiten zodat niemand gedwongen kan worden om voor zijn 65ste met pensioen te gaan en daardoor arm wordt, zo betoogt de politica. ,,De regering kan niet langer uitsluitend op de eigen zak letten en de gepensioneerde en de toekomstige gepensioneerde in problemen brengen.” Leeflang wil van de minister weten of zij bereid is om met Sehos te gaan onderhandelen.

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).