Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De laatste editie van het sociaal-cultureel tijdschrift Kristòf is zeer gevarieerd met bijdragen over onder andere de vertaling van sonnetten van William Shakespeare in het Papiaments, het belang van wiskunde voor de economische ontwikkeling van een land en de het leven en werk van kunstenaar José Maria Capricorne.


Voormalig minister-president Etienne Ys bespreekt aan de hand van verschillende onderzoeken het verband tussen het hoge bruto binnenlands product van landen als Zwitserland, Hong Kong en Nederland en hun hoge score op de ranglijst van het Programme for International Student Assesment (PISA) van de Oeso. ,,Elk land moet investeren in het verhogen van de kwaliteit en het meer toegankelijk maken van de vakken rekenen en wiskunde”, aldus de conclusie van Ys. Ys is betrokken bij de stichting ‘Tur ta Konta’ waar vrijwilligers leerlingen van het funderend onderwijs helpen met rekenen en wiskunde.
Igma van Putte-de Windt vertaalde drie sonnetten die de bekende Engelse schrijver William Shakespeare in de zeventiende eeuw schreef. In Kristòf zijn de teksten in het Engels naast de vertaling in het Papiaments afgedrukt. Kunsthistoricus Josée Thissen-Rojer bespreekt het werk en leven van de Curaçaose beeldend kunstenaar José Maria Capricorne naar aanleiding van zijn expositie in Gallery Alma Blou september vorig jaar. ,,In de visie van Capricorne reageert de politiek op noden en belangen van een selecte groep en staat niet per se ten dienste van het algemeen belang”, schrijft Thissen. ,,Maar beeldende kunst geeft altijd de sociale ontwikkelingen van een volk weer.”
Verder in deze editie nog een hommage aan Enrique Muller, een bijdrage over de schrijver Tip Marugg en over de invloed van het Papiaments op het slaapliedje ‘Drume negrita’ en een artikel over het oude gebruik om brieven te verzegelen.
Het tijdschrift is gedrukt in fullcolour en de artikelen zijn afwisselend geschreven in het Papiaments en in het Nederlands. Deze laatste editie van Kristòf, het vierde nummer van 2015, is verkrijgbaar bij de boekhandels.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.