Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De ‘founding father’ van het Openbaar Ministerie (OM) op Sint Maarten, zo is Taco Stein genoemd door procureur-generaal (PG) Guus Schram tijdens zijn afscheid op het Bovenwindse Eiland omdat hij met pensioen gaat.

,,Jij bent de trotse founding father van het OM op Sint Maarten zoals we dat nu kennen en staat daarmee ook aan de basis van de vele nieuwe ontwikkelingen die het parket de laatste periode doormaakt. Mede door jouw ervaringen, jouw kennis, jouw diplomatieke vaardigheden zijn wij als leiding van het OM geïnspireerd om de huidige nieuwe ontwikkelingen in gang te zetten. Met jouw vertrek verliest het OM Sint Maarten zijn zeer gewaardeerde nestor”, aldus Schram.
Stein is 25 jaar lang in diverse functies werkzaam geweest voor het OM Sint Maarten: eerst als officier van justitie, later als hoofdofficier en de afgelopen vier jaar als advocaat-generaal. Die laatste functie vervulde hij ook op Aruba.
Bij de afscheidsreceptie in Philipsburg was Hans Mos aanwezig namens het College van Procureurs-Generaal in Nederland. Mos overhandigde Stein daarbij het TOM-beeldje, als blijk van waardering voor zijn jarenlange verdienste bij het OM.
De functie van advocaat-generaal in Sint Maarten zal voorlopig worden waargenomen door advocaat-generaal Anton van der Schans.
Uit de toespraak van Schram valt op te maken dat Stein in 1983 met zijn carrière begon in Middelburg en daarna Rotterdam. Zijn eerste periode op Sint Maarten was van 1991 tot en met 1996. Hij keerde terug naar Rotterdam waar hij aan de wieg stond van het bestrijden van de cybercriminaliteit en zich bezighield met de opsporing van de zware criminaliteit. Maar, zo stelt Schram: ,,Die eerste uitzending naar Sint Maarten moet iets bijzonders met je hebben gedaan, want nadien heb je vanaf 2005 onafgebroken in de West gewoond en gewerkt. Het zal zeker niet alleen de spotgoedkope benzine voor je Harley zijn geweest, maar toch zeker ook het relaxte eilandleven, weg uit de kou en de ratrace in Nederland.” Stein maakte onder andere orkaan Luis mee in 1995. ,,Taco, jij bent een echte eilandman geworden. Iemand die deel uitmaakt van de lokale samenleving met een grote sensitiviteit voor wat er in die samenleving speelt. Iemand met een sterke verbondenheid met de mensen en het welzijn van dit eiland”, aldus Schram die ook vaststelt dat Stein vele mensen kent. Van ware vrienden, tot politici en ex-delinquenten ‘die je ooit hebt laten opsluiten maar die desondanks geen wrok koesteren’. Schram: ,,Zoals jij met een grijns graag mag citeren: ‘you do the crime, you do the time!’.” En waarom hij dan de ‘founding father’ genoemd mag worden? Schram: ,,Zoals niemand zal zijn ontgaan, is er momenteel veel aandacht voor de ontwikkeling van de rechtshandhaving op Sint Maarten, en kan het land daarbij rekenen op actieve steun en bijstand vanuit, onder andere, Nederland. Dat is zeker niet altijd zo geweest, Taco, daar kun jij als geen ander over meepraten. Zeker in het verleden heeft het Sint Maartense parket vaak moeten roeien met de riemen die het had. Het is een loodzware opdracht geweest om met de uiterst beperkte middelen toch een OM te bouwen dat naar behoren kon functioneren. Dat was soms ronduit een ondankbare taak. Die taak en verantwoordelijkheid heb jij echter altijd met volle inzet en overtuiging op je genomen, en met succes.”
Stein zal Sint Maarten niet helemaal verlaten, zo blijkt. Hij kiest voor ‘the best of both worlds’. De zomers doorbrengen in Nederland bij kinderen en kleinkinderen, en de maanden waarin het guurder en grauwer wordt terug naar zijn geliefde ‘Friendly Island’.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).