Al het nieuws


Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Twee voormalige begeleiders zijn gisteren aangehouden in verband met het onderzoek naar het misbruik bij Kinderoorden Brakkeput. De politie geeft geen details, maar vermeldt alleen dat rond 5.30 uur op twee adressen verdachten zijn aangehouden. Het gaat om de 35-jarige C.A.V., die werd opgepakt in Habaai en de 34-jarige M.J.M. die werd aangehouden in Seru Grandi. Beide verdachten zijn door de hulpofficier van justitie vastgezet voor verder onderzoek.
Woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie (OM) zei tegen <I>Caribisch Netwerk<I> dat de aanhoudingen niet alleen voor verhoor zijn verricht. Hij verwacht dat er binnen vier maanden een rechtszaak komt, omdat daarvoor voldoende bewijs is.
De misbruikzaak bij Brakkeput kwam in oktober naar buiten. Vijf jongens hebben aangifte gedaan tegen twee begeleiders. M. werd al in maart 2015 ontslagen door het bestuur van het internaat, nadat de eerste aangiftes waren gedaan. Hij werkte met een eigen stichting samen met Kinderoorden Brakkeput. De andere begeleider, V., werd half september geschorst na een brandbrief van de overkoepelende organisatie Aliansa.
Vicevoorzitter Monte Horsford van de stichting Kinderoorden Brakkeput is blij dat de begeleiders zijn aangehouden. ,,Beter laat dan nooit”, zegt hij in gesprek met Caribisch Netwerk. ,,Ik vind het rijkelijk laat.”
Naar aanleiding van de zaak besloot de Gezinsvoogdij Instelling (GVI) enkele weken na de onthulling vijftien kinderen weg te halen bij Brakkeput. Dat deed veel stof opwaaien, omdat de politie er aan te pas moest komen en een van de jongeren zich verzette. Volgens het bestuur van Kinderoorden Brakkeput was de actie van GVI niet nodig. Horsford hoopt nog steeds dat de kinderen terugkomen. Ze zitten nu bij Jusititiële Jeugdinrichting Curaçao (JJIC) en New Creation.
Volgens Serphos is kindermisbruik een groot probleem op Curaçao. Het OM roept iedereen op die ermee te maken heeft aangifte te doen. ,,Wie niet naar de politie durft kan zich ook melden bij de kinderbescherming, de voogdijraad, slachtofferhulp of een mentor op school.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).