Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg/Willemstad - Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) heeft zijn bestaansrecht bewezen. Dat zei de Curaçaose Statenvoorzitter Mike Franco op de afsluitende persconferentie nadat alle delegaties de afsprakenlijst hadden getekend. Het discussieplatform voor de parlement is volgens hem volwassen geworden. Over het meest heikele punt, de geschillenregeling voor het Koninkrijk, werden de rijen alsnog gesloten. Dat werd door alle delegaties als winst gezien.
,,Van het hardlopen heb ik geleerd dat als je een hobbel moet nemen je je pasjes iets kleiner moet maken. Anders kom je er niet. We moeten maximale druk uitoefenen op de regering”, zei de Nederlandse delegatieleider Jeroen Recourt. Donderdag zag het er nog naar uit dat de Nederlandse delegatie zich niet kon vinden in het voorstel van de Caribische collega’s om een conceptwet in te dienen voor de geschillenbeslechting. Het zou prematuur zijn, omdat de bal bij de regeringen ligt.
Recourt zei dat er nu toch duidelijke afspraken zijn gemaakt. Alle deelnemers verwezen naar het akkoord van 30 mei 2015, toen op het vorige Ipko werd overeengekomen dat er een definitieve geschillenregeling moet komen en geen tijdelijke, zoals de Nederlandse regering wil. Daar waren de vier delegaties het over eens en daarom kwam men toch nog tot elkaar.
De parlementaire delegaties zeggen in het slotdocument dat zij ‘teleurgesteld zijn in de voortgang op regeringsniveau’ over een definitieve geschillenregeling. Over de formulering van die conclusie werd op de slotdag nog gediscussieerd. Het woord ‘regeringen’ werd niet acceptabel gevonden door Statenlid Cornelius de Weever van Sint Maarten, omdat het eigenlijk alleen de Nederlandse regering is die dwarsligt. Voorzitter Sarah Wescot-Williams liet daarop weten dat die zin was gewijzigd, waarmee alle delegaties akkoord gingen.
Initiatiefnemer van de conceptwet Alex Rosaria (PAIS) was niet helemaal tevreden, maar kan er mee leven: ,,Dit keer hebben we geen grote stap gezet, maar er is wel vooruitgang. Ik hoop dat de vier landen binnenkort kunnen werken aan verbeteringen en verfijning van het document.” Volgens het René Herdé (Aruba) is het eind van zes jaar overleg over de geschillenregeling in zicht. ,,Ik hoop dat we nog in deze regeerperiode tot overeenstemming komen over een definitieve regeling.” Op Aruba zijn volgend jaar verkiezingen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).