Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Houston - De tegoeden van de gearresteerde Venezolaanse zakenman Roberto Rincón in Zwitserland zijn bevroren. Een rechter in Houston (Texas) heeft daarvoor opdracht gegeven.

Volgens de Venezolaanse nieuwsblog Sumarium gaat het om drie bankrekeningen. De blog baseert zich op een tweet van onderzoeksjournalist Casto Ocando uit Miami.
Ook is beslag gelegd op een peperduur jacht van zijn partner Abraham Shiera. Beiden worden verdacht van corruptie in verband met opdrachten voor de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA. Rincón heeft ook bezittingen op Aruba, waaronder een huis, maar het is niet duidelijk of ook daarop beslag is gelegd.
Justitie in de Verenigde Staten houdt beide verdachten vast in het kader van het onderzoek in een uitgebreide corruptiezaak. De regering van Aruba heeft erkend dat Rincón een rol heeft gespeeld bij de onderhandelingen met de Amerikaanse PdVSA-dochter Citgo over heropening van de raffinaderij op Aruba. Maar verder zwijgt de regering, schrijft website NoticiaCla. Oppositieleidster Evelyn Wever-Croes (MEP) vroeg zich op een persconferentie af wanneer premier Mike Eman deze stilte doorbreekt.
NoticiaCla schrijft dat steeds duidelijker wordt dat een Arubaanse delegatie op hoog niveau naar Houston is gereisd, inclusief minister Mike de Meza van Energie. Rincón zou zelf het vliegtuig hebben bestuurd waarin werd gereisd. Het blijft onduidelijk of die reis ook door Rincón is betaald, aldus de website. Dat zou belangrijke informatie zijn voor het Amerikaanse onderzoek.
Volgens NoticiaCla is wel duidelijk geworden dat de Amerikaanse justitie Aruba in beeld heeft sinds Hugo Carvajal in 2014 op Aruba werd gearresteerd. Dat werd bevestigd door rechter Nancy Johnson uit Houston, die de arrestatie van Rincón heeft bevolen. Carvajal is een vriend van Rincón, die door de VS wordt gezocht voor drugshandel. Hij kwam in het vliegtuig van de zakenman naar Aruba om consul van Venezuela te worden en werd op verzoek van de VS aangehouden. Later werd Carvajal op last van Buitenlandse Zaken vrijgelaten en teruggestuurd naar Venezuela.

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.