Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met ingang van 1 januari 2016 wordt de Eilandsverordening Curaçao 2009 ingetrokken. Hiervoor in de plaats komt een omzetbelasting (ob-)heffing van 7 procent over het verstrekken van logies.

Dit meldt Meijburg & Co Caribbean in een Tax Alert.

Momenteel wordt 7 procent logeergastenbelasting (LGB) geheven indien personen die niet staan ingeschreven in het bevolkingsregister van Curaçao tegen vergoeding verblijven in een accommodatie op Curaçao. Ook in bepaalde timeshare-situaties wordt LGB geheven ter hoogte van 70 gulden (studio), 80 gulden (unit met één slaapkamer) of 90 gulden (unit met twee of meer slaapkamers) per week. Vervolgens wordt in de ob een vrijstelling verleend in deze situaties.
Zowel de LGB als de daarmee samenhangende vrijstelling van ob komt per 1 januari te vervallen. ,,Hierdoor wordt ob verschuldigd over de vergoeding die u ontvangt voor de verhuur van hotelkamers en appartementen, alsmede voor het gebruik van onroerende zaken in het kader van timeshare”, aldus het belastingadvieskantoor.
Meijburg legt verder uit: in afwijking op de reguliere ob van 6 procent, bedraagt het tarief 7 procent voor het verstrekken van logies in een hotel, logement, pension, appartement, woning of enig ander tot onderkomen dienende onroerende zaak, dan wel door middel van timeshare, aan personen die daar slechts voor een korte periode verblijven.
Op basis van de overgangsregeling blijven de bepalingen van de Eilandsverordening logeergastenbelasting Curaçao 2009 van toepassing met betrekking tot de LGB die reeds vóór 1 januari 2016 verschuldigd is geworden.

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.