Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het nieuwe onderkomen van de humanistische school voor vsbo en havo, SKAIH, wordt milieuvriendelijk en kleurrijk. Architect Ronny Lobo verwacht dat het schoolgebouw in Emmastad in februari kan worden opgeleverd.

skaih

Op het dak van het schoolgebouw (2.500 m2) komen 360 zonnepanelen. ,,Daar kan de school volledig op draaien”, zegt Lobo. De architect heeft in zijn ontwerp rekening gehouden met het tropische klimaat van het eiland. Het gebouw staat gunstig op de wind en heeft veel schaduw. De lokalen blijven koel door de ver overhangende dakverstekken. De ruimtes op de bovenste verdieping krijgen toch voldoende zonlicht via zogenoemde ‘solar tubes’.
Het gebouw met 17 lesruimtes voor ongeveer 340 leerlingen krijgt ‘alle kleuren van de regenboog’. Lobo: ,,Ik vind dat mensen, niet alleen kinderen, kleur nodig hebben in hun leven. Die kleuren zijn bewust gekozen. Ze vertellen een verhaal. Die felle kleuren versterken de architectuur. De details van het ontwerp zouden veel minder goed naar voren komen als ik bijvoorbeeld alleen wit had gebruikt.”
Het pand staat er. Het gaat nu nog om de afwerking, zoals ramen, deuren en elektra. In augustus vierde de Skol Avansá Integrá Humanista (SKAIH) nog dat het hoogste punt was bereikt van het nieuwe gebouw. Daarmee zag Frank Martinus Arion, de geestelijk vader van de school waar in het Papiaments les wordt gegeven, na twintig jaar een droom werkelijkheid worden. De schrijver overleed eind september. De humanistische school heeft ook een afdeling voor lager onderwijs: Kolegio Erasmo.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).