Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het dak van Plasa Bieu wordt voorzien van zonnepanelen. Deze moeten de afzuiginstallaties van energie voorzien.

De installatie van de duurzame energie-opwekkers moet ervoor zorgen dat de energierekening naar beneden gaat.
Verder wordt het plafond opnieuw geïsoleerd en voorzien van zogenoemde ‘Solatubes’. Dat blijkt uit de openbare aanbesteding die het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) van minister Etienne van der Horst heeft uitgeschreven.
De eetgelegenheid wordt tijdelijk verplaatst naar Marshe Nobo. De zes locaties waar eten gekookt en geserveerd wordt, zijn gedurende de verbouwing te vinden in de nieuwe markt. Door middel van borden zullen bezoekers van Plasa Bieu worden verwezen naar de tijdelijke locatie. De verbouwing moet binnen zes maanden zijn afgerond.
,,Nergens anders kan je de warmte van de bevolking zo goed voelen. De Marshe Bieu of Plasa Bieu is niet alleen een bijzondere eetgelegenheid, maar ook een sociale ontmoetingsplaats. Nadat de werkzaamheden rond de nieuwe markt in 1975 waren afgerond en de verkopers daar hun waren gingen verkopen werd het stil rond de oude markt. In 1997 werd de locatie uitgebreid en in 2004 gerenoveerd. Na elf jaar heeft Plasa Bieu een facelift nodig, waarbij de aandacht niet alleen wordt gevestigd op een meer toeristische uitstraling, maar ook dat de lokale bevolking verzekerd kan zijn van hun ‘kuminda krioyo’ in een compleet nieuwe ‘ambiente’”, aldus het ministerie van BPD.
De overdekte hal wordt opnieuw geschilderd. Er zullen verschillende energiebesparende ingrepen worden verricht, zoals de aanleg van de zonnepanelen en het isoleren van het plafond. Voor de zes huurders van de bestaande kookplaatsen zal de renovatie volgens het ministerie een ‘complete facelift’ betekenen zowel wat betreft de bijkeukens als de bergingen die zullen worden uitgerust met alle noodzakelijke apparatuur.
Dat was volgens de huurders van Plasa Bieu ook wel nodig. In april klaagden ze nog dat ze regelmatig te maken hebben met ongedierte en last hebben van kapotte vloeren en slechte ventilatie. De bestaande, volgens de huurders dus kapotte, vloer wordt voorzien van een kunststoflaag die volgens het ministerie ten goede komt van de hygiëne.
Het ministerie heeft tot doel één of meerdere aannemers aan te trekken voor het renoveren van Plasa Bieu. Begin december vorig jaar kondigde minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (PAIS) de facelift aan van de overdekte hal in een Statenvergadering. Palm toen: ,,We gaan hierin investeren om een aangenamer product te maken voor zowel de lokale bevolking als voor de toeristen die hier willen eten.”
Plasa Bieu wordt door Fundashon Marshe beheerd. Deze stichting valt op haar beurt weer onder het ministerie van Palm: Economische Ontwikkeling. Daarnaast beheert Fundashon Marshe ook Marshe Nobo en het plein voor het gebouw van Landsloterij in Otrobanda.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).