Al het nieuws

Door Jennifer Smit
,,Ik moet schilderen, er gaat geen dag voorbij zonder dat ik schilder”, zegt de kunstenares Anna Oltheten. Die grote bevlogenheid en enorme passie tot schilderen drijven haar al ruim veertig jaar, waarvan grotendeels op dit eiland.
Ze is autodidact en heeft zich gaandeweg het metier eigen gemaakt.

Toen ze zich op haar 22ste op het eiland vestigde, pakte ze het schilderen echt op. Oltheten had in Leiden kunstgeschiedenis gestudeerd. ,,Aanvankelijk waren mijn leermeesters mijn boeken”, zo vertelt ze. Ze schilderde de grote meesters na. Inmiddels is ze allang geen onbekende meer in het Curaçaose kunstcircuit. Ze vertegenwoordigde Curaçao meerdere malen op buitenlandse kunstmanifestaties. Momenteel heeft ze een solotentoonstelling in Landhuis Bloemhof, getiteld ‘Kwetsbaarheid van de mens’.
Veel geëxposeerde olieverfschilderijen van Oltheten zijn figuratief van aard, andere balanceren op de scheidingslijn van abstractie en figuratie. Maar de spannendste werken zijn die waar de figuratie ondergeschikt is aan de abstractie. De drie beste schilderijen van de expositie zijn ‘Fade Out’, ‘Nearly’ en ‘Big Brother is watching you’. In ‘Nearly’ is een klein rood figuurtje te zien dat op haar tenen staat te midden van een heel fraaie vlekkerige rood-roze wirwar van vegen en strepen. De kwetsbaarheid is evident. Bovendien toont dit schilderij hoe Oltheten laag op laag schildert, waardoor een textuur ontstaat die een extra spanningsveld oplevert. ‘Big Brother is watching you’ toont een horizon met een oplichtende lucht met gele vlam en een donkere, onheilspellende aarde. Links en rechts zijn lange, dunne verticale lijnen te ontwaren, die bijna als een metafoor voor de kwetsbare mens zijn te interpreteren. In ‘Fade Out’ overheerst de wanhoop. Links staat een uitgerekte figuur die letterlijk is geworteld in de aarde. Ze heeft omhoog geheven langgerekte armen en een open mond. Rechts boven zie je een wegvliegende vage figuur. Het geheel speelt zich af in een beklemmende omgeving in tinten wit. Er hangt een heel mysterieuze sfeer. Is het de moeder die afscheid neemt van haar kind, dat letterlijk en figuurlijk uitvliegt?


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).