Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose jeugd is de laatste jaren in de ban van de ‘gangs’.

rechters

Dat baart hoofdofficier van justitie Heiko de Jong zorgen, zei hij gisteren bij de installatie van de nieuwe rechters aan het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Uiterlijk vertoon van sieraden, geld en dure auto’s krijgt de nadruk in de levensstijl van gangleden en dat oefent aantrekkingskracht uit op de jeugd, zei De Jong.
,,Deze jongeren raken in de hunkering naar respect en status in een neerwaartse spiraal die eindigt in crimineel gedrag. Zij raken daarbij vaak een belangrijke kernwaarde, namelijk zelfrespect, kwijt.” Veel van deze jongeren ‘verhuren hun maagdarmkanaal als bolitaslikker’ en komen in de greep van gewetenloze criminelen.
,,Dit terwijl onze samenleving toch zo veel positieve ‘role models’ kent. Zoals de voetballers van het Curaçaose nationale elftal, de vele Curaçaose honkballers in het Amerikaanse profhonkbal en onze atleten die op wereldniveau presteren.”
Eerder in zijn betoog ging De Jong in op de veranderde betekenis van het begrip ‘respect’. In plaats van waardering voor iemand op grond van zijn prestaties of kwaliteiten, kreeg het begrip begin deze eeuw onder invloed van rappers subtiel een andere invulling. ,,Bij respect in de jeugdcultuur ligt de nadruk meer op bewondering.” Jongeren poseren ‘op dure Hayabusa motorfietsen of quads met bankbiljetten en vuurwapens in hun handen’. ,,Dit levert kennelijk respect op bij hun ‘matties’.”
Ter illustratie vertelt De Jong over een verdachte die een overval pleegde op een oudere man. Nadat hij de buit al binnen had schoot hij alsnog op de man, die zwaargewond raakte. ,,‘E no a respeta mi’, hij respecteerde me niet, gaf de verdachte te kennen.” Met een vuurwapen wilde de dader respect afdwingen.
Voor het Openbaar Ministerie (OM) en de politie geldt dat de burger met respect moet worden behandeld, besloot De Jong zijn toespraak. ,,Daarbij helpt het als de moeite genomen wordt om uit te leggen waarom een burger bepaalde handelingen moet dulden, zoals preventief fouilleren.” Communicatie is in dit verband van het grootste belang. Binnenkort komt het OM met een richtlijn waarbij open communicatie het uitgangspunt is. ,,We moeten vol in verbinding met de maatschappij staan. Respect is daarbij een belangrijke leidraad. Respect voor de Curaçaose cultuur, respect in de rechtszaal en respect voor elkaar.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).