Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als in het stelsel van de omzetbelasting (ob) de schakels worden geëlimineerd, dat wil zeggen dat niet langer ob over ob wordt geheven, zou het heffingspercentage wel flink omhoog moeten om dezelfde belastingopbrengst te realiseren.
Er is echter nog géén besluit, benadrukt minister José Jardim van Financiën tegenover het Antilliaans Dagblad. Ochtendkrant Extra berichtte gisteren dat de ob 11 procent zou gaan bedragen. De ob is nu nog 6 procent over verkochten producten en geleverde diensten. Die 11 procent zou tot bezorgdheid hebben geleid in bepaalde kringen van het bedrijfsleven. Het is echter ook de zakenwereld die al jaren klaagt over de schakels bij het ob-stelsel, waardoor de uiteindelijke afnemer mogelijk wel ruim het dubbele aan indirecte belastingen betaalt.
Jardim zegt dat op technisch vlak berekend wordt wat het percentage zou moeten worden bij het elimineren van de ongewenste schakels. ,,Daarvoor hebben wij de Nederlandse Belastingdienst om assistentie gevraagd.” De bewindsman: ,,Wat het zou moeten worden, kunnen wij dus nog niet zeggen.” Als deze krant verder aandringt, zegt Jardim: ,,Als de vraag is of de ob 11 procent gaat worden, is het antwoord dus dat we die vraag nog niet kunnen beantwoorden. De technici moet de berekeningen nog afronden.” Als er een wijziging komt, is dit niet met het doel om meer belastinginkomsten voor de overheid te generen en zal alles worden gedaan personen met een kleine portemonnee zo veel als mogelijk te ontzien. De eventuele verandering is om de altijd - sinds de afschaffing van de aanvankelijke algemene bestedingsbelasting (ABB) - verfoeide opeenstapeling van ob tegen te gaan. In dat geval gaat Curaçao richting een btw-stelsel (belasting over de toegevoegde waarde).


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).