Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dit jaar krijgen 1.066 studenten een beurs van de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC).

Het gaat om 205 studenten die naar Nederland vertrekken, 161 die in de regio of de Verenigde Staten (VS) en Canada gaan studeren en 700 die op Curaçao blijven waarvan de grootste groep naar de University of Curaçao (UoC) gaat. Zondag zullen met twee vluchten van Arke Fly de 205 nieuwe studenten gezamenlijk onder de SSC-vlag naar Nederland vertrekken. Dat zijn er 37 minder dan vorig jaar. De SSC ziet als mogelijke oorzaak van deze daling het minder aantal geslaagden in het voortgezet onderwijs. Het kan ook zijn dat meer studenten kiezen voor een studie op Curaçao of in de regio. Verder is de studiefinanciering van DUO in Nederland veranderd, wat studenten mogelijk kan afschrikken. Tevens zijn er misschien meer studenten die ervoor kiezen om buiten de SSC om naar Nederland te gaan. Van de Nederland-gangers zijn er 12 die een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaan volgen, 139 die naar een hogere beroepsopleiding (hbo) gaan en 54 die gekozen hebben voor een universitaire studie (wo). De meest gekozen studie is psychologie. Vanavond organiseert SSC een laatste informatieavond voor de naar Nederland vertrekkende jeugd en hun ouders waarin de ‘puntjes op de i’ gezet worden voor de reis.
Volgens SSC is de keuze voor een regionale studie steeds populairder. Dit jaar waaieren er 161 studenten uit naar landen in de regio, inclusief de VS en Canada. De meest populaire landen zijn naast de VS, ook Costa Rica, Colombia, Puerto Rico, Jamaica, Cuba, Mexico en Trinidad en Tobago. Overigens is ook in dit aantal studenten een daling te zien ten opzichte van vorig jaar. Toen gingen er 180 studenten studeren in de regio. Ook hier kan de reden zijn dat er minder leerlingen zijn geslaagd, of dat leerlingen op Curaçao blijven of buiten SSC om naar de regio vertrekken. Verder wijt de SSC het lage aantal ook aan het feit dat pas relatief laat bekend werd dat de leerlingen voor de regio-landen ook konden rekenen op een beurs. De grootste groep die door SSC financieel ondersteund wordt, bestaat nog altijd uit studenten die op Curaçao hun studie voortzetten. Het gaat dit jaar om 700 studenten, waarvan de grootste groep naar de UoC gaat.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).