Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad/Eindhoven - De vlucht van Arkefly Curaçao en Aruba - Eindhoven Airport staat op lossen schroeven.

Het zou te duur zijn om deze vluchten te controleren op bolletjesslikkers. Dat blijkt uit een geheime ambtelijke nota, die Nieuwsuur heeft ingezien. Op 1 november staat de eerste vlucht gepland.
In een reactie laten de luchtvaartmaatschappij en Eindhoven Airport weten formeel niet op de hoogte te zijn van een ambtelijk advies. ,,Mochten wij hierover in de daarvoor bestemde overleggen formeel berichtgeving ontvangen, dan zullen Arkefly en Eindhoven Airport hierover in gesprek gaan. In deze overleggen is 1 november tot nu toe het uitgangspunt geweest voor de start van deze operatie.”
Area manager Lara Soetekouw van TUI en Arkefly Aruba, Bonaire en Curaçao laat desgevraagd weten zich aan te sluiten bij deze reactie. Zij voegt daaraan toe dat indien klanten een ticket hebben geboekt vanaf of naar Eindhoven en in deze vlucht eventuele veranderingen optreden, klanten persoonlijk op de hoogte worden gebracht.
Het zou tientallen miljoen kosten om mogelijke bolletjesslikkers te controleren. Bovendien zou het onmogelijk zijn alle benodigde apparatuur, opvangruimtes en personeel op orde te hebben op 1 november. De bedoeling van Arke is om twee keer per week te vliegen tussen Airport Eindhoven en onder andere Curaçao.
Arkefly en Eindhoven Airport zouden er volgens de ambtenaren door het kabinet snel van moeten worden overtuigd dat de benodigde voorzieningen niet tijdig aanwezig kunnen zijn en daardoor grote problemen ontstaan voor de openbare orde en onaanvaardbare veiligheidsrisico’s voor de passagiers.
De betrokken ministeries laten weten dat ze - in overleg met alle betrokken partijen - nog bezig zijn met de voorbereidingen en dat de consequenties van de vluchten op dit moment in kaart worden gebracht. Tegenover Nieuwsuur zeggen ze: ,,Daarbij worden alle pro’s en contra’s op een rij gezet. Veiligheid speelt hierbij natuurlijk ook een belangrijke rol. Zolang we nog met de voorbereidingen bezig zijn en geen besluit is genomen, kunnen we inhoudelijk niet reageren.”
In de geheime ambtelijke nota die het Nederlandse televisieprogramma heeft ingezien stellen de ambtenaren dat voor 100-procentcontroles op de Eindhovense luchthaven een investering van 11 miljoen euro nodig is. Ook zou er jaarlijks 18,5 miljoen euro moeten worden overgemaakt aan personeelskosten. Aanpassing van de luchthaven zou worden betaald van belastinggeld en volgens de werkgroep is dit geld er niet. En als het geld er al zou zijn, zou het ‘geen doelmatig gebruik van belastinggeld zijn’ omdat het niet zeker is hoelang deze vluchten zullen worden uitgevoerd.
Ondanks dat de ambtelijke werkgroep wil dat de vlucht niet doorgaat vanaf Eindhoven constateren zij ook dat Arke vrij is zijn eigen routes te bepalen. Zij stellen dat voor de langere termijn dit soort vluchten niet meer mogelijk moeten zijn vanaf regionale luchthavens. Hugo Roos, oud-hoogleraar luchtvaarteconomie, zegt tegen het televisieprogramma niets te zien in het advies, omdat dit juist erg goed past in de decentralisatie van vakantievluchten naar regionale velden. Volgens hem is het aan de overheid om de kosten voor de veiligheidsprocedures op zich te nemen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).