Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering krijgt op korte termijn een uitgewerkt voorstel van de Dienst Milieu en Natuurbeheer voor het vervolgonderzoek naar de samenstelling van de groene smurrie.


Dat heeft diensthoofd Tico Ras, tegenover deze krant verklaard. ,,Vorig jaar november heeft de dienst zelf veldonderzoek gedaan naar de groene substantie. Daarbij zijn de gebieden waar de bewoners last hebben van de groene neerslag en de raffinaderij bezocht. Een van de conclusies van ons rapport is dat er vermoedelijk chroom en vanadium in de groene smurrie zit.”
Volgens Ras zal nader onderzoek moeten vaststellen of er inderdaad sprake is van vanadium en chroom in de substantie en zo ja, in welke mate. Het onderzoek is zo opgezet dat alle aanwezige stoffen in de groene smurrie onderzocht worden.
De groene substantie is waarschijnlijk afkomstig van de Isla-raffinaderij en de CRU, aldus Ras. De verwachting is dat als de ministerraad de aanvraag voor het onderzoek goedkeurt, het een week of acht duurt eer de uitslagen binnen zijn. De ambtenaar wilde niet zeggen welk buitenlands instituut het onderzoek gaat doen.
Een tijd geleden verklaarden bewoners van Boca in deze krant dat zij de groene spikkels zat zijn. Op Facebook verschenen op de pagina van de stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc) foto’s van de aanslag in verschillende wijken. Vorig jaar nog gingen premier Ivar Asjes en minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur persoonlijk poolshoogte nemen in Wishi, nadat een bewoner daar op de radio klaagde over de overlast van de groene substantie.

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).