Al het nieuws

In 30 jaar 1.010 kredieten verstrekt voor in totaal 199 miljoen.

korpodeko

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Korpodeko bestaat 30 jaar en vierde dat gisteren op een bijzondere locatie: Fort Waakzaamheid. ,,Nog zo’n project waar Korpodeko in gelooft, namelijk het behoud en het herstel van deze historische plek, dit fort hier,” aldus directeur Chesron Isidora in zijn speech voor de genodigden.
Met opzet werd de receptie gisteravond gehouden op de ruwe ondergrond van het fort, zodat de genodigden even letterlijk ‘in de schoenen konden staan’ van Korpodeko en voelen wat de instelling naar eigen zeggen doet en voor staat. Dat is veel méér dan enkel kredieten verstrekken. Dat is ook het begeleiden en het adviseren van kleine, middelgrote en grote ondernemingen; starters en reeds bestaande. En juist vaak wanneer de risico’s het grootst zijn.
Drie decennia nadat de stichting Korporashon pa Desaroyo di Kòrsou op 23 april 1985 werd opgericht - met Agustin Diaz, Rodney Lucia en Ewald Ong-A-Kie als drijvende krachten - heeft de ontwikkelingsbank tot en met maart 2015 zo’n 1.010 financieringen verstrekt voor een totaalbedrag van 199 miljoen gulden.
Kredieten werden verstrekt aan vandaag de dag bedrijven met klinkende namen en die vaak toen niet op een andere manier aan kapitaal konden komen, zoals Curaçao Wire Products (vandaag de dag Building Depot), Chogogo Resort (het eerste toeristische project te Jan Thiel, waarmee dit deel van het eiland definitief veranderde in het bruisende gebied van vandaag de dag), Mickey’s Mufler (dat uitgroeide tot twee vestigingen) en Pietermaai Smal (een concept dat nu alle lof krijgt toegezwaaid, maar eerst commercieel geen steun kreeg). Er zo zijn er meer.
Isidora ziet een enigszins vergelijkbare economische situatie nu en toen. Toen was Shell vertrokken, moest de regering ambtenaren laten afvloeien, devalueerde de Venezolaanse bolívar (voor het eerst), en werd het Marketplace Festival bedacht om in het stadscentrum meer leven in de brouwerij te brengen.
,,Nu moeten wij een beslissing nemen wat te doen met Shell2 - sorry, de Isla-raffinaderij - en moest de overheid, om orde op zaken te stellen, geen personeel naar huis sturen, maar wel aanzienlijk in de uitgaven snijden; en zijn zakenlieden in de stad bezorgd en geeft de aanstaande opening van Sambil hun nog meer kopzorgen.”
Gelijk aan 30 jaar terug biedt Korpodeko hulp bij deze processen, hoewel Korpodeko zelf al negentien jaar geen kapitaalpartner heeft of geldverstrekker. Want tot 1996 kreeg de semi-overheidsontwikkelingsbank een heffing op de inkomstenbelasting. Vanwege de crisis werd dat stopgezet en werd later besloten Korpodeko met 13 miljoen daarvoor te compenseren, waarvan een deel in natura met de overdracht van het voormalige KNSM-gebouw in Punda. Dat werd weer later verkocht, om het huidige pand aan de Schottegatweg Oost te bouwen.
Pas tien jaar na oprichting kreeg Korpodeko van de Centrale Bank een vergunning als kredietinstelling. Maar de rode draad van zijn toespraak was dat Korpodeko volgens Isidora - nu zelf drie jaar aan het roer - ‘veel méér is dan een geldlener’. Statutair is bepaald dat de instelling met een breed bestuur bestaande uit vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, vakbonden en overheid op verschillende manieren haar doelen kan realiseren.
Van de heffing op de inkomstenbelasting kreeg Korpodeko 67 miljoen in handen. Nadat dit was beëindigd was de bank in staat zichzelf te bedruipen. De totale operationele kosten gedurende die jaren bedragen 59 miljoen. In 2007 werd Korpodeko vrijgesteld van winstbelasting, maar in de eerste 22 jaren is 3,2 miljoen aan winstbelasting betaald. In 2006 werd Feck geïntegreerd, het dekken van de verliezen van Feck kostte echter 5,6 miljoen.
De ontwikkelingsbank heeft voor 4,9 miljoen deelgenomen aan in totaal zes verschillende Willemstad Funds en voor het komende jaar staat het zevende fonds voor de heropleving van de stad op het programma. Maar er komt ook - voor het eerst - een fonds speciaal voor Band’abou en Korpodeko is van plan een Kapitaalfonds op te zetten voor nieuwe ondernemingen (venture capital fund).
Behalve krediet verstrekken, doet Korpodeko ook aan zogeheten ‘mezzanine financiering’, dat wil zeggen zelf participeren met risicokapitaal door aandelen in het project of bedrijf te nemen. Zoals bij Lions Dive het geval was, maar ook Insel Air. Beide zeer succesvol. Op het moment is Korpodeko samen met de Ontwikkelingsbank Nederlandse Antillen (Obna) bezig met financiering met risicokapitaal in een project dat de economie een push zal geven, specifiek de toeristische sector. Isidora wilde gisteravond nog geen details vrijgeven.
Maar in het verleden was Korpodeko er ook voor veel overheids-nv’s toen de commerciële banken dit nog niet zagen zitten, zoals Curinde, Curinta, CPA, KTK, Dokmaatschappij, Feffik, Selikor, CTB, ALM en Air ALM. Vandaag de dag is Korpodeko aandeelhouder in onder meer Stadsherstel, Curinde, CPA, DCSX en Rif Resort (eigenaar van het Marriott hotelcomplex).
En Korpodeko stak 7,8 miljoen in de Stichting Logistieke Sector Curaçao. Isidora noemde verder Van Brakel Aluminium Ramen en Deuren, een bedrijf dat ook exporteert en The Golden Lantern, op de plek waar nu Kurá Hulanda staat. Van die 1.010 leningen was nummer duizend natuurlijk wel bijzonder. Dat was chauffeur Eugene Ignacio van Bus 390.
,,Het is het niet een kwestie van gemis aan briljante ideeën, maar een gebrek aan kennis, bereidwilligheid en dynamisme om ze realiseren. En wij van Korpodeko leveren ons deel hierin.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.