Al het nieuws

Door Pieter Hofmann
Hengelo - Vier Curaçaose jeugdvoetballers hebben de afgelopen twee weken stage gelopen bij FC Twente. Voor de jongens is het een confrontatie met de grote tegenstellingen tussen de Nederlandse en de Curaçaose voetbalwereld.
Johan Petronilia, Mygy Hieronimus, Ronathan Willems en Jared Tyrol - 13 tot 15 jaar oud - moeten zich aanpassen aan de temperatuur, het eten én het spelpeil. Mygy: ,,Het is niet moeilijk, maar het niveau is hoger dan op Curaçao.”
De jongens voetballen op Curaçao voor verschillende clubs, aanvullend trainen ze bij de Curaçao Soccer Academy (CSA). Via het netwerk van CSA zijn Nederlandse scouts op Curaçao beland. Tijdens de training valt op hoe sterk Ronathan is. Hij is niet van de bal te krijgen en wint bijna elk onderling duel. Ook de andere jongens laten zich gelden.
De beide ouders van Jared zijn naar Nederland gekomen om hun zoon te steunen. Ze hebben gemengde gevoelens, vertelt zijn moeder: ,,Aan de ene kant vind ik het heel leuk voor Jared, maar hij is nog te jong. Als hij hier blijft, moet één van ons mee. Maar dan breek je de familie.” Dat ziet ze eigenlijk niet zitten.
De spelers staan - als ze bij FC Twente mogen blijven - voor een groot dilemma: verhuizen naar Nederland of niet. Voor voetbalbegrippen zijn de jongens al relatief oud. Volgens spelersbegeleider Hans van Elden wordt het verschil in voetbalkwaliteiten groter naarmate spelers opgroeien. ,,Bij Twente is elke training, elke wedstrijd op niveau. Zover zijn we op Curaçao niet.”
Caribischnetwerk.ntr.nl


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).