Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose regering wil opheldering van Venezuela. President van het buurland Nicolás Maduro zei eerder dat het land zijn defensiegebied uitbreidt tot aan Sint Maarten toe, inclusief Curaçao.
Een stelling over deze uitspraken neemt de regering niet. Maar wel laten zij weten ‘groot belang te hechten aan goed nabuurschap maar tegelijkertijd alles in het werk te stellen om, samen met de Koninkrijkspartners, de soevereiniteit van het Koninkrijk, waaronder Curaçao, te bewaken’. En dus heeft Curaçao om opheldering gevraagd via de geëigende diplomatieke kanalen. De regering benadrukt dat er ‘uitstekende en hechte diplomatieke relaties’ zijn tussen de landen van het Koninkrijk en Venezuela. Volgens de regering is er ‘open communicatie’ tussen de landen.
Het consulaat van Venezuela op Curaçao laat weten zijn president te steunen. In een verklaring van vorige week vrijdag kondigde president Maduro de uitbreiding van het defensiegebied aan nadat er sprake was van een ‘verijdelde staatsgreep in het land’. Het Venezolaanse consulaat haalt deze staatsgreep nog eens aan. Volgens het consulaat wordt er door ‘extreemrechtse groepen’ alles aan gedaan om het land te destabiliseren.
Coalitiepartner PAIS eiste donderdag al tekst en uitleg. Voorman Alex Rosaria stelde toen ongerust en verbaasd te zijn over de uitspraken van de president. Volgens hem kan het de democratie van Curaçao in gevaar brengen.
Sinds begin 2014 heeft de regering een speciale Venezuela Taskforce ingesteld die regelmatig bij elkaar komt. De taskforce, die bestaat uit de betrokken overheidsdiensten, adviseert de regering proactief over de ontwikkelingen en de raakvlakken tussen Curaçao en Venezuela.
Het is al een tijd onrustig in Venezuela. Donderdag nog werd de Venezolaanse oppositieleider Antonio Ledezma opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een staatsgreep. Agenten van de geheime dienst arresteerden de politicus in zijn kantoor in de hoofdstad Caracas. De spanning tussen de oppositie en de socialistische regering is in Venezuela hoog opgelopen. Het land zit economisch in het slop en de populariteit van president Nicolás Maduro is gekelderd. De regering besloot in januari het schieten op demonstranten onder bepaalde omstandigheden toe te staan.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).