Al het nieuws

Problemen met wachttijden daarmee deels opgelost
Curaçao Airport Partners (CAP) zal het oude luchthavengebouw ten westen van de huidige vertrekhal eerdaags renoveren en betrekken bij de huidige aankomsthal. ,,Hierdoor zal er veel meer ruimte zijn voor zowel passagiers als medewerkers en bedrijven op de luchthaven”, zo legt CAP-woordvoerder Diana Martis uit als reactie op de klachten die binnen zijn gekomen over de urenlange wachttijden bij aankomst op Hato afgelopen weekend, voor de stroom toeristen en passagiers uit onder andere Nederland.
,,Niet dat wij als CAP iets kunnen doen aan de bemanning van de immigratie en douane, maar wij zorgen wel voor de faciliteiten. Daarbij moet ik ook opmerken dat we afgelopen jaar het aantal immigratieplaatsen hebben uitgebreid van 8 naar 12”, aldus Martis. CAP heeft ook een ‘ambassadeur’ in de aankomsthal staan die de passagiers met raad en daad bijstaat en probeert problemen op te lossen. Hoeveel de nieuwe aankomsthal gaat kosten en hoe lang de renovatie gaat duren kan Martis overigens nog niet prijs geven. Wel dat ermee gestart wordt in het eerste kwartaal van dit jaar.
De nieuwe korpschef van de politie, Mauricio Sambo, bevestigt de problemen bij aankomst afgelopen weekend, maar betreurt het dat dit allemaal op het conto van de Immigratiedienst geschreven wordt. ,,Ten eerste was er sprake van een vertraagde vlucht uit Nederland waardoor er twee vliegtuigen tegelijk aankwamen met nog vier middelgrote vliegtuigen uit andere landen. Een onverwachte samenloop van omstandigheden dus. Daarnaast constateren wij al langer dat de aankomsthal te klein is. Niet alleen loopt het bij de immigratie vast, maar ook bij de bagageaankomst en bij de douane. We juichen de uitbreidingsplannen van CAP dus van harte toe. Ten derde bleek de ‘ambassadeur’ van CAP, die de stroom passagiers vaak in goede banen weet te leiden, op die bewuste dag niet aanwezig. Verder is het op dit moment niet mogelijk voor de immigratie om te differentiëren naar land van herkomst van de vlucht. Er zijn sommige vluchten waarbij de controle specifieker en intensiever is, maar als de passagiers allemaal door elkaar in de rij gaan staan, worden de wachttijden voor iedereen langer. Tot slot is de Immigratiedienst onderbezet, dat is een feit waar we al langer mee te maken hebben”, aldus Sambo, die verder uitlegt dat er een onderzoek is gedaan door KPMG naar het optimaliseren van het functioneren van de Immigratiedienst waaruit gebleken is dat de verwerkingssnelheid van de immigratiefunctionarissen in principe goed is.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).