Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De handtekeningen onder het contract tussen het Land Aruba en oliebedrijf Citgo zijn gisteravond even na 19.00 uur gezet. Daarmee is Aruba eigenaar geworden van de installaties in San Nicolas en Citgo huurder.
De ceremonie werd rechtstreeks via de televisie uitgezonden. Voor de liefhebbers was er een groot scherm bij de poort van de raffinaderij in San Nicolas. Het was niet alleen voor Aruba een belangrijk moment, maar ook voor Venezuela. Dat werd onderstreept door de aanwezigheid van de Venezolaanse president Nicolás Maduro zelf bij de ondertekening.

Citgo, een Amerikaanse dochteronderneming van het Venezolaanse PdVSA, leaset de raffinaderij voor een periode van twintig jaar. Aruba heeft de installaties van Valero gekocht en is daarmee weer een staatsbedrijf rijker geworden. Citgo betaalt per jaar een leasebedrag van twintig miljoen florin. De verwachting is dat er daarbovenop nog rond de tien miljoen dollar aan belasting moet worden afgedragen.
Citgo gaat zware ruwe olie uit Venezuela raffineren. Als brandstof gaat aardgas gebruikt worden, dat zoals het er nu naar uitziet via een onderzeese pijpleiding uit Venezuela gehaald gaat worden. De kans is groot dat als die pijpleiding wordt aangelegd, er een tweede naast komt voor de aanvoer van de ruwe olie. In de deal is ook overeengekomen dat de uitstoot van de raffinaderij gebruikt gaat worden om een bepaald soort algen te kweken. Het gaat om een project in samenwerking met de Universiteit van Wageningen. Een heel bijzonder project, want het is de eerste industriële algenkwekerij in zijn soort.
Om de installaties in San Nicolas op het vereiste niveau te krijgen, is een initiële investering nodig van 700 miljoen dollar. In principe zou dat twee jaar tijd kosten.
Vrijdagmorgen vertrokken minister-president Mike Eman, minister Mike de Meza van Economische Zaken, Communicatie, Energie en Milieu en minister van Sociale Zaken, Jeugd en Arbeid, samen met enkele leden van de pers richting Venezuela. In Caracas werd het gezelschap opgewacht door vertegenwoordigers van de Venezolaanse regering en de Nederlandse ambassadeur, Onno Kervers. Vervolgens werd een leespauze ingelast om de delegaties de kans te geven om de 226 pagina’s van het contract door te nemen. Dat gebeurde namens Aruba door de leider van het onderhandelingsteam, tevens beleidsadviseur van de regering, Richard Arends en jurist Johan Sjiem Fat. Ze vonden nog enkele kleine foutjes en zagen erop toe dat die werden gecorrigeerd. Daarna keken ze toe hoe de gecorrigeerde versie van het contract werd uitgeprint. Tegen 19.00 uur was het eindelijk zover en werden de pennen ter hand genomen en werd Aruba voor het eerst in de geschiedenis eigenaar van een raffinaderij.
Het contract is overigens pas rechtsgeldig nadat de Staten van Aruba er hun goedkeuring aan hebben gehecht.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.